Europos lyderiai taria „taip“: Paryžius, Berlynas, Roma ir Bukareštas pasisako už kandidatės į ES statusą Ukrainai

Prancūzija, Vokietija, Italija ir Rumunija pasisako už tai, kad Ukrainai nedelsiant būtų suteiktas oficialus kandidatės į Europos Sąjungą statusas, ketvirtadienį Kyjive pareiškė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

SIPA Press/Scanpix nuotr.
SIPA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 16, 2022, 6:00 PM, atnaujinta Jun 16, 2022, 7:41 PM

„Visi keturi remiame [siūlymą] nedelsiant [suteikti Ukrainai] kandidatės į ES statusą“, – sakė jis bendroje spaudos konferencijoje su Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu (Olafu Šolcu), Italijos premjeru Mario Draghi ir Rumunijos vadovu Klausu Iohannisu, kurie anksčiau ketvirtadienį traukiniu atvyko į Ukrainos sostinę.

Italijos ministras pirmininkas M. Draghi taip pat dar kartą išreiškė paramą Ukrainos siekiui įstoti į ES.

„Svarbiausia mūsų vizito žinutė yra ta, kad Italija nori Ukrainos ES“, – spaudos konferencijoje po lyderių susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu sakė italų premjeras.

 

V. Zelenskis: Ukraina „pasirengusi dirbti, kad taptų visateise ES nare"

Ukraina pasirengusi dirbti, kad taptų visateise Europos Sąjungos (ES) nare, ketvirtadienį pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis, keturiems atvykusiems ES lyderiams viešai parėmus Kijevo siekį prisijungti prie bloko.

„Esame pasirengę dirbti, kad mūsų valstybė taptų visateise ES nare“, – sakė V. Zelenskis prieš kitą savaitę vyksiantį ES vadovų viršūnių susitikimą, kuriame Kyjivo prašymui, kad Ukraina taptų kandidate į nares, greičiausiai bus uždegta žalia šviesa.

„Ukrainiečiai jau užsitarnavo teisę eiti šiuo keliu ir gauti šį kandidatės statusą“.

O. Scholzas: Vokietija teiks karinę paramą Ukrainai tiek ilgai, kiek reikės

Vokietija teiks karinę paramą Ukrainai tiek ilgai, kiek reikės, ketvirtadienį pareiškė Kyjive viešintis kancleris Olafas Scholzas, kritikuojamas dėl palyginti lėtos Berlyno reakcijos siunčiant ginkluotę.

„Mes remiame Ukrainą tiekdami ginklus. Tai darysime tol, kol to reikės“, – sakė jis spaudos konferencijoje, kurioje be jo dalyvavo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Italijos, Prancūzijos bei Rumunijos lyderiai.

Vokietijos kancleris nepaskelbė jokių naujų pažadų dėl ginklų, tačiau atkreipė dėmesį į ankstesnius pažadus, pavyzdžiui, dėl oro gynybos sistemos IRIS-T ir raketų sistemos MARS II.

„Būtent apie tai kalbama: apie galimybę organizuoti gynybą didesniais atstumais ir visa tai, kas susiję su visais šiais ginklais, – sakė O. Scholzas. – To dabar reikia.“

Vokietija sulaukė spaudimo dėl vangiai tiekiamos sunkiosios ginkluotės Ukrainai paremti, o V. Zelenskis anksčiau šią savaitę išskyrė Berlyną kaip atsiliekantį tiekti ginkluotę.

Po ketvirtadienį vykusių derybų V. Zelenskis sakė sulaukęs „kiekvieno lyderio paramos, ir Vokietija nebuvo išimtis“.

„Šiandien jaučiau Olafo Scholzo palaikymą ir tuo džiaugiuosi“, – sakė jis.

V. Zelenskis pridūrė ypač laukiantis, kada bus gauta IRIS-T sistema, kuri mums yra „labai svarbi“.

„Mūsų šalis yra didelė, labai didelė teritorija, todėl mums reikia daug (priešlėktuvinių) sistemų, ir esu tikras, kad Vokietija mums labai padės“, – sakė jis.

O. Scholzas teigė, kad IRIS-T sistema gali apsaugoti kokį nors didelį Ukrainos miestą nuo Rusijos oro smūgių.

Paryžius nusiųs Ukrainai dar šešias haubicas CAESAR

Paryžius perduos Ukrainai dar šešias ilgojo nuotolio savaeiges haubicas CAESAR, kad padėtų šaliai atremti Rusijos invaziją, ketvirtadienį lankydamasis Kijeve pareiškė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

„Be jau pristatytų 12 CAESAR, priėmiau sprendimą artimiausiomis savaitėmis [perduoti] dar šešias „CAESAR“, – sakė E. Macronas per Kijeve surengtą spaudos konferenciją su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu, Italijos premjeru Mario Draghi ir Rumunijos vadovu Klausu Iohannisu.

„Europa yra jūsų pusėje. Taip bus tol, kol reikės, kol bus pasiekta pergalė“, – sakė Prancūzijos lyderis.

Anksčiau ketvirtadienį lankydamasis karo nuniokotame Kyjivo priemiestyje Irpinėje, kur Rusijos pajėgos kaltinamos vykdžiusios žiaurius nusikaltimus prieš civilius, E. Macronas sakė, kad Ukraina turi „priešintis ir laimėti“.

Haubicos CAESAR labai vertinamos dėl savo tikslumo, jas gamina iš dalies valstybinė Prancūzijos ginklų gamintoja „Nexter“.

Anksčiau šią savaitę Ukraina pademonstravo šį ginklą žurnalistams, įskaitant naujienų agentūros AFP reporterius, Kyjivui prašant daugiau Vakarų ginklų Maskvos puolimui atremti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.