V. Putinas įvardijo JAV kaip nykstančią pasaulio galią, o ES – praradusią suverenumą

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas penktadienį dar kartą kritikavo Jungtines Valstijas kaip silpnėjančią galybę, kuri savo sąjungininkes laiko kolonijomis, o pati save vadina išskirtine „viešpaties pasiuntine žemėje“.

Vladimiras Putinas Sankt Peterburge.<br>AP/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas Sankt Peterburge.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-06-17 16:13, atnaujinta 2022-06-17 18:01

„Jei jie yra išskirtiniai, vadinasi, visi kiti yra antrarūšiai“, – sakė V. Putinas apie Jungtines Valstijas kalboje, kurią Kremlius pavadino „itin svarbia“ Sankt Peterburgo tarptautiniame ekonomikos forume – kasmetinėje verslo konferencijoje, kadaise vadintoje „Rusijos Davosu“.

Jis taip pat sakė, kad Europos Sąjunga įvedė sankcijas Rusijai pagal Vašingtono nurodymus, nepaisant žalos savo ekonomikai.

„Europos Sąjunga visiškai prarado politinį suverenumą, – sakė V. Putinas. – O jos biurokratinis elitas šoka pagal svetimas melodijas ir pritaria viskam, kas jiems liepiama iš viršaus, tuo pačiu kenkdamas savo visuomenei ir ekonomikai“.

Jis taip pat teigė, kad Vakarų politikai dėl infliacijos savo šalyse melagingai kaltina karą Ukrainoje, siekdami nukreipti visuomenės dėmesį nuo, jo nuomone, tikrųjų priežasčių: pernelyg didelių Vakarų vyriausybių išlaidų ir laisvos pinigų politikos.

„Visi girdime apie vadinamąją Putino infliaciją Vakaruose, – sakė V. Putinas. – Kai tai matau, visada galvoju: kam skirta ši kvailystė? Kažkam, kas nemoka nei skaityti, nei rašyti“.

V. Putinas perspėjo, kad infliacija grasina sukelti „badą skurdžiausiose šalyse“, ir sakė, kad tai „visiškai užgrius Jungtinių Valstijų ir eurobiurokratijos sąžinę“.

Jo pasisakymai buvo atidėti daugiau nei valandai, kai Kremlius paminėjo „didelio masto“ paskirstytas kibernetines atakas prieš konferencijos kompiuterių sistemas. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus S. Peskovas teigė, kad dėl atakų iš rikiuotės buvo išvesta konferencijos dalyvių duomenų bazė, o tai apsunkino svečių, įeinančių į plenarinę sesiją, kurioje turėjo kalbėti V. Putinas, atrankos procesą.

Ukrainos IT armija, „hakktavistų“ grupė, įvykdžiusi daugybę atakų prieš Rusijos interneto svetaines, anksčiau buvo nurodžiusi ekonomikos forumą kaip taikinį.

„Šiandien prasideda Sankt Peterburgo tarptautinis ekonomikos forumas, tad „aplankykime“ jį internete kartu“, – teigė grupė savo „Telegram“ kanale.

Scenoje taip pat turėjo pasirodyti Kazachstano prezidentas Kasimas-Jomartas Tokajevas ir valstybinio televizijos kanalo RT redaktorė Margarita Simonjan. D. Peskovas sakė, kad Kinijos vadovas Xi Jinpingas ir Egipto prezidentas Abdel Fattahas el-Sisi konferencijoje kalbės per vaizdo įrašą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.