S. Lavrovo kliedesiai pribloškė BBC žurnalistą: neigė, kad užpuolė Ukrainą ir tikino – Rusija nesigėdija to, kas yra

BBC žurnalistas Steve'as Rosenbergas paskelbė publikaciją, kurioje prisipažino, kad buvo gerokai nustebintas Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo pareiškimų.

S. Lavrovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
S. Lavrovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2022, 8:45 AM, atnaujinta Jun 17, 2022, 9:20 AM

„Nuo tada, kai beveik prieš 4 mėnesius Rusijos armija užpuolė Ukrainą, žuvo tūkstančiai civilių, ištisi miestai virto griuvėsiais, o milijonai ukrainiečių turėjo bėgti iš savo namų, bet ketvirtadienį S.Lavrovas žiūrėjo man į akis ir kalbėjo, kad viskas nėra taip, kaip atrodo“, rašė S.Rosenbergas.

„Mes neįsiveržėme į Ukrainą. Mes paskelbėme specialią karinę operaciją, nes neturėjome jokio kito būdo, kaip Vakarams paaiškinti, kad Ukrainos įtraukimas į NATO yra kriminalinis nusikaltimas“, – jam kalbėjo S.Lavrovas.

Nuo vasario 24 d., kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, S. Lavrovas davė tik kelis interviu Vakarų žiniasklaidai.

Vėliau S.Lavrovas pūtė jau daug kartų girdėtą Rusijos propagandos dūdą apie tai, kad ukrainiečiai yra naciai. Rusijos pareigūnai dažnai tvirtina, kad jų kariuomenė „denacifikuoja“ Ukrainą. Neseniai S.Lavrovas viešojoje erdvėje sukėlė triukšmą, kai bandė pateisinti Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio įžeidimą, kad esą jis yra nacis, nors iš tiesų yra žydas.

S.Lavrovas tuomet pateikė absurdišką teiginį, kad Adolfas Hitleris turėjo „žydiško kraujo“.

BBC žurnalistui pacitavus oficialią Jungtinių Tautų ataskaitą apie Ukrainos Jahidnės kaimą Černigovo srityje, kurioje teigiama, kad „360 gyventojų, įskaitant 74 vaikus ir penkis neįgaliuosius, Rusijos ginkluotosios pajėgos privertė 28 dienas gyventi mokyklos rūsyje, kuriame nebuvo tualeto, vandens... 10 pagyvenusių žmonių mirė“ ir paklausus „Ar tai kova su naciais?“ S.Lavrovas atsakė:

„Labai gaila, bet tarptautiniai diplomatai, įskaitant JT vyriausiąjį žmogaus teisių komisarą, JT generalinį sekretorių ir kitus JT atstovus, patiria Vakarų spaudimą“. Ir labai dažnai jie naudojami Vakarų skleidžiamoms netikroms naujienoms stiprinti.

Rusija nėra švari. Rusija yra tokia, kokia yra. Ir mes nesigėdijame parodyti, kas esame“, – kalbėjo S.Lavorvas.

72 metų S.Lavrovas pastaruosius 18 metų atstovavo Rusijai tarptautinėje arenoje, tačiau dabar Vakarų sankcijos buvo pritaikytos ir jam, ir jo dukrai.

JAV apkaltino jį, kad jis, būdamas Saugumo Tarybos nariu, laikosi melagingo pasakojimo apie Ukrainą kaip agresorę ir yra tiesiogiai atsakingas už Rusijos invaziją.

Vėliau pokalbis pasisuko apie Rusijos santykius su Jungtine Karalyste, kuri yra įtraukta į oficialų Rusijos nedraugiškų šalių sąrašą.

„Nemanau, kad vis dar yra erdvės manevruoti, – apie artimiausio laikotarpio Rusijos ir JK santykius kalbėjo S.Lavrovas. – Nes ir [ministras pirmininkas Borisas] Johnsonas, ir [Liz] Truss atvirai sako, kad turėtume nugalėti Rusiją, priversti ją atsiklaupti. Taigi, pirmyn, darykite tai!“ – pridūrė.

Būtent praėjusį mėnesį Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorė L.Truss pareiškė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas žemina save pasaulio arenoje ir jog „turime užtikrinti, kad jis patirtų pralaimėjimą Ukrainoje“.

Paklaustas, kaip S.Lavrovas dabar vertina Jungtinę Karalystę, jis atsakė, kad ji „vėl aukoja savo žmonių interesus dėl politinių ambicijų“.

Vėliau buvo užsiminta ir apie apie du britų karius, kuriuos Rusijos separatistai okupuotoje Rytų Ukrainoje neseniai nuteisė mirties bausme.

Atkreipus dėmesį, kad, Vakarų nuomone, už jų likimą yra atsakinga Rusija, S.Lavrovas atsakė: „Manęs visai nedomina, kaip tai mato Vakarai. Mane domina tik tarptautinė teisė. Pagal tarptautinę teisę samdiniai nepripažįstami kovotojais.“

Žurnalistui atsakius, kad vyrai tarnavo Ukrainos ginkluotosiose pajėgose ir nėra samdiniai, S.Lavrovas pasakė, kad tai turėtų nuspręsti teismas.

Tada jis apkaltino BBC, kad neatskleidė tiesos apie tai, kas vyko su civiliais gyventojais separatistų kontroliuojamose Rytų Ukrainos teritorijose, kai, jo teigimu, „aštuonerius metus civilius gyventojus bombardavo Kijevo kariuomenė“.

Buvo pabrėžta, kad per šešerius metus BBC daug kartų kreipėsi į separatistų valdomų teritorijų vadovybę, prašydama leisti nuvykti ir pamatyti, kas vyksta, tačiau kiekvieną kartą buvo atsisakoma leisti žiniasklaidos atstovams įvažiuoti.

Rusija apkaltino Ukrainą genocidu, tačiau 2021 m. sukilėlių kontroliuojamose teritorijose, anot save vadinančių prorusiškų „pareigūnų“, žuvo aštuoni civiliai gyventojai, o prieš metus – septyni. Nors kiekviena mirtis buvo tragedija, tai nėra genocidas.

S.Rosenbergas užsiminė, kad jei genocidas iš tiesų būtų vykęs, tuomet Luhansko ir Donecko separatistai būtų suinteresuoti, kad žiniasklaida ten būtų ir informuotų pasaulį. „Kodėl tada mūsų neįsileido?“ – paklausė jis.

„Nežinau“, – atsakė S. Lavrovas.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.