Rusijos pajėgos Ukrainoje priverstos pereiti į gynybą: nustūmė fronto liniją per 10 kilometrų, skelbia, kur agresorius keičia manevrus

Koncentruota Rusijos artilerijos jėga su nepajėgiais daliniais ir toliau neleidžia Rusijai Severodonecke perimti didesnės teritorijos, o tuo metu Pietų ašyje rusai yra priversti stiprinti gynybą, kuriai grėsmę kelia sėkmingos Ukrainos kontratakos, skelbia JAV įsikūręs Karo analizės institutas (ISW).

 Karas Ukrainoje.<br> lrytas.lt montažas.
 Karas Ukrainoje.<br> lrytas.lt montažas.
Karas Ukrainoje, Lysyčanskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Lysyčanskas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Doneckas.<br>Twitter nuotr.
Karas Ukrainoje, Doneckas.<br>Twitter nuotr.
Karas Ukrainoje, Rusija vėl paleido raketas į Charkovą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Rusija vėl paleido raketas į Charkovą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Mariupolis.<br>SIPA/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Lysyčanskas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Lysyčanskas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Doneckas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Doneckas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Nikolajevas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje, Nikolajevas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (9)

Lrytas.lt

Jun 20, 2022, 11:10 AM, atnaujinta Oct 27, 2022, 9:31 AM

Rusijos pajėgos jau gerokai anksčiau tikėjosi perimti Severodonecko kontrolę, bet per praėjusią parą pavyko pasiekti tik labai nedidelį progresą. Rusai ir toliau deda pastangas, kad apsuptų „Azot“ gamykloje esančius ukrainiečius.

ISW specialistai nurodė, kad rusiški „Telegram“ šaltiniai skelbia, kad Rusijos pajėgos iš pietų juda Lisyčansko link – kovos vyksta Berestove, Spirne, Vovchojarivkoje ir Lisyčansko naftos perdirbimo gamykloje.

Rusijos pajėgos taip pat apšaudo vietas aplink Severodonecką ir Lisyčanską bei stiprina savo būrius ties Orichove ir Toškivka.

„Rusijos pajėgos veikiausiai sieks sustiprinti bandymus perimti T1302 greitkelio (Bachmutas-Lisyčanskas) kontrolę, kad paremtų puolimo operacijas Lisyčanske“, – rašė understandingwar.org.

Pasak karo analitikų, Rusijos pajėgos ir toliau ruošiasi operacijoms Sloviansko, Iziumo ir Lymano link, bet per praėjusią parą į priekį nepasistūmėjo. Rusai Iziumo pietryčiuose vykdė žvalgybą ir atakavo gyvenvietes artilerija.

ISW nurodo, kad Rusijos pajėgos ir toliau bandys perimti anksčiau minėto T1302 greitkelio kontrolę, nes agresorių puolimas Severodonecko ir Lisyčansko srityse stipriai įstrigo.

„Rusijos pajėgoms vis nepavyksta konsoliduoti miesto kontrolės, nors turi artilerijos viršenybę“, – rašė understandingwar.org.

Ukraina stumia fronto liniją ir verčia rusus pereiti prie gynybos

Analitikai pabrėžė, kad neseniai Ukrainos karių Pietų ašyje vykdytos kontratakos privertė Rusijos pajėgas susitelkti į turimų pozicijų išsaugojimą. Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Rusijos pajėgos Chersono apskrityje stiprina oro gynybos sistemas. Tai, veikiausiai, yra atsakas į sėkmingas Ukrainos aviacijos atakas prieš rusus, buvusius į pietus nuo Davydiv Brid gyvenvietės.

Melitopolio meras Ivanas Fedorovas nurodė, kad Ukrainos pajėgos jau artėja prie Chersono apskrities.

„ISW negali nepriklausomai patikrinti dabartinių Ukrainos pajėgų pozicijų, bet panašu, kad lokalizuotos ukrainiečių kontratakos ir toliau stumia rusų pajėgas. Tai vyksta ypač ties Chersono-Mykolajivo apskričių siena. Ukrainos pajėgos per artimiausias savaites netgi gali priartėti prie Chersono miesto“, – rašė understandingwar.org.

Rusijos pajėgos, tikėtina, dėl Ukrainos kontratakų bando sutelkti daugiau pajėgų Zaporožės apskrities centre, o tiksliau – ties Dniprorudnės-Vasilivkos-Orichivo linija.

I.Fedorovas teigė, kad Ukrainai pavyko pastumti Zaporožės apskrities fronto liniją 10 kilometrų į pietus. Ukrainos atstovai jau anksčiau skelbė, kad Zaporožės fronto linija pajudėjo nuo 5 iki 7 kilometrų, tad dabar lieka neaišku, ar pati fronto linija nuo pradinio taško pajudėjo 10 kilometrų, ar šiuos 10 kilometrų reikėtų pridėti prie jau anksčiau minėtų 7.

Zaporožės regiono karinė administracija pranešė, kad Rusijos pajėgos iš Krymo per Melitopolį gabena karinę techniką. Kelias veda į Vasilivką ir Polohy zonas. Pranešama, kad Rusijos sabotažo grupės susidūrė su ukrainiečių kariais ties Zaporožės-Donecko sričių siena.

Rusija Zaporožės apskrityje pajėgas telkia veikiausiai dėl to, kad apsigintų nuo būsimų Ukrainos kontratakų ties Melitopoliu, nes tai gali grasinti miesto kontrolės išlaikymui“, – rašė understandingwar.org.

Rusija bando paveikti Odesos gyventojų nuotaikas

Rusijos pajėgos taip pat tęsia atakas artilerija ir raketomis į įvairias vietas Chersono, Zaporožės, Dnipropetrovsko, Mykolajivo ir Odesos apskrityse.

Ukrainos oro gynybos sistemos perėmė rusų raketas, prieš joms tiesiogiai smogiant į Odesą, tačiau Ukrainos operacijų vadavietė „Pietūs“ pabrėžė, kad veikiausiai rusai taip bando daryti psichologinį spaudimą žmonėms ir siekiant sugriauti vietinę ekonomiką.

Vadavietė taip pat pranešė, kad Rusija restruktūrizuoja laivyno grupę, į kurią turėtų būti įtraukta daugiau povandeninių laivų.

Pasak ISW, labiausiai tikėtina, kad tai – reakcija į sėkmingas Ukrainos atakas prieš Rusijos laivyną Juodojoje jūroje.

Išaiškintas dar vienas Rusijos melas

Karo analitikai jau ne pirmą kartą pabrėžia, kad Rusija prieš prorusiškų separatistų valdomą Donecko regioną vykdo klaidinančias atakas, kurių tikslas – paskatinti šio regiono mobilizaciją.

ISW nurodė, kad atviri šaltiniai „Twitter“ paskyrose patvirtino anksčiau darytas prielaidas, kad artilerijos atakos prieš Donecko miestą buvo įvykdytos iš Rusijos valdomos teritorijos.

Tai paneigė Rusijos valdininkų skleistus kaltinimus, kad atakas surengė Ukrainos kariuomenė.

„Rusijos valdininkai tokias atakas, apsimetant kita puse, naudoja siekiant sukurti priešiškumą prieš Ukrainos kariuomenę“, – pabrėžė understandingwar.org.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.