Mianmare sulaikyta buvusi Jungtinės Karalystės ambasadorė

Mianmaro tarnybos sulaikė buvusią Jungtinės Karalystės ambasadorę šioje šalyje, ketvirtadienį pranešė vienas diplomatinis šaltinis.

Mianmaro pareigūnas.<br>123rf.com asociatvi nuotr.
Mianmaro pareigūnas.<br>123rf.com asociatvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-08-25 10:44, atnaujinta 2022-08-25 13:26

Vicky Bowman, ėjusi JK ambasadorės Mianmare pareigas 2002–2006 metais, buvo sulaikyta trečiadienį šalies komercijos sostinėje Jangone, sakė šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Prieš paskyrimą ambasadore V. Bowman 1990–1993 metais taip pat dirbo JK ambasados Mianmare antrąja sekretore.

„Esame susirūpinę dėl britės arešto Mianmare“, – naujienų agentūrai AFP sakė viena JK ambasados atstovė.

„Palaikome ryšį su vietos tarnybomis ir teikiame konsulinę pagalbą“, – pridūrė ji.

Šiuo metu V. Bowman dirba Mianmaro atsakingo verslo centro direktore. Ji gerai moka mjanmų (birmiečių) kalbą.

V. Bowman vyras, iškilus menininkas Hteinas Linas irgi buvo sulaikytas, nurodė minėtas diplomatinis šaltinis.

Su V. Bowman byla susipažinęs šaltinis sakė, kad pora buvo suimta dėl įtariamo imigracijos įstatymų pažeidimo. Už kiekvieną kaltinimą gresia iki penkerių metų nelaisvės.

Vietos žiniasklaida pranešė, kad sutuoktiniai buvo išvežti į Inseino kalėjimą Jangone.

Mianmaro chuntos atstovas į prašymą pakomentuoti padėtį neatsakė.

JK ir Mianmaro ryšiai smarkiai pašlijo po pernai kariškių įvykdyto perversmo. Chunta anksčiau šiais metais kritikavo Britanijos priimtą sprendimą pažeminti diplomatinio atstovavimo lygį su Mianmaru, pavadindama jį „nepriimtinu“.

Hteinas Linas buvo suimtas 1998 metais ir įkalintas už tariamą pasipriešinimą tuometinės chuntos valdymui.

2004 metais išėjęs į laisvę jis patraukė tuometinės ambasadorės V. Bowman dėmesį savo paveikslais, kuriuos nutapė kalėdamas, naudodamas slapta į kalėjimą įneštas medžiagas.

Ambasadorė įtikino jį leisti jai pasiimti paveikslus dėl jo paties saugumo. 2006 metais pora susituokė.

„Provokacinis žingsnis“

„Tai provokacinis režimo žingsnis“, – naujienų agentūrai AFP sakė analitinio centro „International Crisis Group“ (ICG) Mianmaro reikalų ekspertas Richardas Horsey.

„Vicky ir Hteinas Linas yra labai gerbiami ir per dešimtmečius daug davė Mianmarui. Faktas, kad Vicky yra buvusi Didžiosios Britanijos ambasadorė, suteikia šiai bylai dar daugiau rimtumo“, – kalbėjo jis.

JK vyriausybė paskelbė sankcijas kelioms su Mianmaro kariuomene susijusioms bendrovėms ir asmenims, kai kariškiai pernai užgrobė valdžią. Perversmas išprovokavo didžiulio masto protestus, kuriuos chunta ėmėsi slopinti brutaliomis represijomis.

Ketvirtadienį JK paskelbė naujų sankcijų bendrovėms, kurios, pasak Londono, padėjo rinkti lėšas Mianmaro kariuomenei per 2017 metais vykdytą susidorojimą su musulmonų rohinjų mažuma.

Po praėjusių metų perversmo chuntai vykdant susidorojimą su kitaminčiais nukentėjo ir dešimtys užsienio valstybių piliečių.

Japonų režisierius ir žurnalistas Toru Kubota šiuo metu laikomas Inseino kalėjime. Jis buvo sulaikytas liepos gale, kai nušvietė Jangone vykusį antivyriausybinį mitingą. Japonas buvo apkaltintas imigracijos įstatymų pažeidimu ir nepritarimo kariuomenei kurstymu.

T. Kubota yra jau penktasis Mianmare sulaikytas užsienio žurnalistas. Anksčiau sulaikyti JAV piliečiai Danielis Fensteris ir Nathanas Maungas, lenkas Robertas Bociaga ir japonas Yuki Kitazumi buvo paleisti ir deportuoti iš šalies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?