„Reuters“ šaltiniai: Ukraina susitarime su Rusija sutiko nestoti į NATO, bet V. Putinas jį atmetė

Prasidėjus karui vyriausiasis Vladimiro Putino pasiuntinys Ukrainoje pranešė Rusijos vadovui, kad jis sudarė laikiną susitarimą su Kijevu, kuris patenkintų Rusijos reikalavimą, kad Ukraina nesiektų tapti NATO nare, tačiau V. Putinas jį atmetė ir tęsė karinę kampaniją, teigia trys Rusijos vadovybei artimi žmonės.

Vladimiras Putinas ir Dmitrijus Kozakas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vladimiras Putinas ir Dmitrijus Kozakas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 14, 2022, 4:29 PM

Pasak šaltinių, Ukrainoje gimęs pasiuntinys Dmitrijus Kozakas nurodė V.Putinui, kad, jo nuomone, sudarytas susitarimas panaikino būtinybę Rusijai vykdyti plataus masto Ukrainoje invaziją. 

Prieš karą V. Putinas ne kartą tvirtino, kad NATO priimdama naujas nares iš Rytų Europos savo karine infrastruktūra artėja prie Rusijos sienų, ir kai dar Aljansas „ruošėsi“ į savo orbitą įtraukti ir Ukrainą, V. Putinas viešai pareiškė, kad dėl šių priežasčių yra priverstas reaguoti, nes tai kelia egzistencinę grėsmę Rusijai.

Tačiau, nepaisant to, kad anksčiau neva palaikė derybas, V. Putinas, kai jam buvo pristatytas D.Kozako susitarimas, aiškiai parodė, kad išsiderėtos nuolaidos nėra pakankamos ir kad jis jau išplėtė savo tikslus, įtraukdamas Ukrainos teritorijos plotų aneksiją, nurodė šaltiniai. Rezultatas - susitarimas buvo nutrauktas.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, paklaustas apie „Reuters“ informaciją, teigė: „Tai visiškai nesusiję su tikrove. Tokių dalykų niekada nebuvo. Tai absoliučiai neteisinga informacija“.

Ukrainos prezidento patarėjas Michailas Podoliakas teigė, kad Rusija derybas panaudojo kaip uždangą, kad spėtų pasiruošti invazijai, tačiau jis neatsakė į klausimus apie derybų esmę bei nepatvirtino, kad buvo pasiektas preliminarus susitarimas. „Šiandien aiškiai suprantame, kad Rusijos pusė niekada nebuvo suinteresuota taikiu susitarimu“, – nurodė M.Podoliakas.

Du iš trijų šaltinių teigė, kad siekis užbaigti susitarimą atsirado iš karto po Rusijos invazijos pradžios vasario 24 d. Po kelių dienų D.Kozakas tikino turįs Ukrainos sutikimą su pagrindinėmis sąlygomis, kurių siekė Rusija, ir rekomendavo V.Putinui jį pasirašyti, sakė šaltiniai.

„Po vasario 24 d. D.Kozakui buvo suteikta "carte blanche": jam uždegė žalią šviesą, jis sudarė sandorį. Jis jį atnešė atgal, tačiau jie liepė jam išsiaiškinti. Viskas buvo atšaukta. V.Putinas paprasčiausiai eigoje keitė planą“, – sakė vienas iš Rusijos vadovybei artimų šaltinių.

Trečiasis šaltinis, kuriam apie įvykius papasakojo žmonės, informuoti apie D.Kozako ir V.Putino pokalbius, nurodė skirtingą sandorio laiką lyginant su pirmais dviem šaltiniais. Pasako jo, D.Kozakas pasiūlė V.Putinui sandorį dar prieš prasidedant karui, o šis jį atmetė prieš pat įsiveržiant. Visi šaltiniai išlaikė anonimiškumą, kad galėtų nevaržomai pasidalinti slapta vidaus informacija.

Net jei V. Putinas būtų sutikęs su D.Kozako planu, lieka neaišku, ar karas būtų pasibaigęs ar pakrypęs kita linkme. Naujienų agentūrai „Reuters“ nepavyko nepriklausomai patikrinti, ar Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis bei vyriausybės aukšto rango pareigūnai buvo įsipareigoję susitarimui.

63 metų D.Kozakas buvo ištikimas V.Putino bendražygis, leitenantas nuo tada, kai dešimtajame dešimtmetyje kartu su juo dirbo Sankt Peterburgo mero poste.

D.Kozakas turėjo geras galimybes derėtis dėl taikos susitarimo, kadangi jau nuo 2020 m. V. Putinas jam buvo pavedęs vesti derybas su Ukrainos pareigūnais dėl Donbaso regiono Rytų Ukrainoje, kurį po 2014 m. kontroliavo Rusijos remiami separatistai.

Jis vasario 10 d. vadovavo Rusijos delegacijai Berlyne vykusiose derybose su Ukrainos pareigūnais, kurioms tarpininkavo Prancūzija ir Vokietija. Tuo metu D. Kozakas vėlyvą naktį surengtoje spaudos konferencijoje sakė, kad paskutinis tų derybų raundas baigėsi be proveržio.

D.Kozakas taip pat buvo vienas iš tų, kurie dalyvavo saugumo tarybos posėdyje su V.Putinu Kremliaus Jekaterinskio salėje, likus trims dienoms iki invazijos. Tada valstybinės televizijos kanalai užfiksavo dalį posėdžio, kuriame V. Putinas išdėstė planus oficialiai pripažinti separatistinius darinius Rytų Ukrainoje.

Kai kameros buvo pašalintos, D.Kozakas pasisakė prieš tai, kad Rusija imtųsi bet kokių žingsnių padėčiai su Ukraina eskaluoti, sakė du iš trijų Rusijos vadovybei artimų asmenų, taip pat trečias asmuo, kuris apie tai, kas įvyko, sužinojo iš posėdyje dalyvavusių asmenų.

Kitas „Reuters“ apklaustas asmuo, padėjęs vesti derybas po invazijos, sakė, kad diskusijos žlugo kovo pradžioje, kai Ukrainos pareigūnai suprato, kad V. Putinas yra pasiryžęs tęsti plataus masto invaziją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.