Paskelbus įrašą, kaip „Wagner“ verbuoja kalinius, įžūlus J. Prigožino pareiškimas: „Arba jie, arba jūsų vaikai“

Rusijos samdinių bosas Jevgenijus Prigožinas gynė idėją siųsti kalinius kovoti Ukrainos kare po to, kai vaizdo įraše buvo matyti, kaip jis juos verbuoja kalėjime.

J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 16, 2022, 11:03 AM, atnaujinta Sep 16, 2022, 2:06 PM

Grupės „Wagner“ vadovas J.Prigožinas teigė, kad tie, kurie nenori siųsti nuteistųjų kariauti, vietoj jų turėtų siųsti savo vaikus.

Anksčiau nutekintoje filmuotoje medžiagoje buvo matyti, kaip jis sako kaliniams, kad jie bus išlaisvinti, jei šešis mėnesius tarnaus jo grupėje.

Manoma, kad „Wagner“ grupė Ukrainoje kovoja nuo 2014 m.

Socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame pareiškime po to, kai šis vaizdo įrašas išplito, J.Prigožinas sakė, kad jei būtų kalėjime, „svajotų“ prisijungti prie „Wagner“ grupės ir „grąžinti skolą Tėvynei“.

Jis pridėjo žinutę tiems, kurie nenori, kad kovotų samdiniai ar kaliniai.

„Arba privačios karinės kompanijos ir kaliniai, arba jūsų vaikai – apsispręskite patys“.

Tačiau pareiškime nebuvo aiškiai kalbama apie vaizdo įrašą ar pripažįstama, kad jis yra tikras.

Šis vaizdo įrašas, kurį patvirtino BBC, taip pat patvirtina seniai sklandančius įtarimus, kad Rusija tikisi padidinti savo karių skaičių verbuodama kalinius.

Rusijos įstatymai neleidžia išlaisvinti kalinių mainais į karinę ar samdinių tarnybą, tačiau J.Prigožinas vaizdo įraše aiškino, jog „niekas negrįš atgal už grotų“, jei tarnaus „Wagner“ grupuotei.

„Jei tarnauji šešis mėnesius, esi laisvas“, – sakė jis. Tačiau jis perspėjo potencialius samdinius dėl dezertyravimo ir pridūrė: „Jei atvyksite į Ukrainą ir nuspręsite, kad tai ne jums, mes jus sušaudysime“.

Atrodo, kad vaizdo įrašas darytas kalėjimo pratybų kieme. Nežinoma, kas, kada ir kaip jį nufilmavo ir kaip jis buvo paviešintas.

BBC nustatė, jog vaizdo įrašas užfiksuotas vienoje įkalinimo kolonijoje Rusijos centrinėje Marių Respublikoje. Veido atpažinimo priemonės leido manyti, kad verbuotojas buvo J.Prigožinas, ir tai atskirai patvirtino keli šaltiniai.

BBC jau anksčiau nustatė grupuotės sąsajas su J.Prigožinu, vadinamu „Putino virėju“ – taip jis vadinamas todėl, kadangi iš restorano savininko tapo Kremliaus maitintoju.

Tačiau anksčiau V.Putino sąjungininkas neigė ryšį su šia organizacija.

Grupuotė, kurios kilmė miglota, dalyvavo Ukrainoje, Sirijoje ir keliuose Afrikos konfliktuose.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.