Kontrpuolimo išsigandę kolaborantai masiškai sprunka iš Ukrainos: likusieji baiminasi tiek atakų, tiek vietos partizanų

Ukrainos piliečiai, kaltinami bendradarbiavimu su okupacinėmis Rusijos pajėgomis Charkovo srityje ir kaimyniniame Donbaso regione, bėga iš neseniai išlaisvintų teritorijų ir laukia eilėje prie sienos su Rusija, pranešė Ukrainos pareigūnai.

 Karas Ukrainoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
 Karas Ukrainoje.<br>Lrytas.lt koliažas.
Karas Ukrainoje. Charkovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Charkovas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos karys.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje. Ukrainos karys.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 18, 2022, 9:57 PM

„Išvyksta „komendantūros“, „prokuratūros“, okupantai ir gauleiteriai“, – nurodė Luhansko srities gubernatorius Serhijus Haidajus. – Ukrainos vėliava, kurią mūsų partizanai praėjusią naktį iškėlė virš Kreminnos administracijos pastato, lieka nepaliesta, nes rusai dabar, atrodo, viską suprato, todėl nedrįsta jos nuimti. Rusai ir jų kolaborantai bėga iš Luhansko srities ir juda Rusijos link“.

Luhanskas sudaro Donbaso regioną su Donecku pietuose.

Ukrainos pajėgos toliau tęsė kontrpuolimą Charkove ir, kaip pranešama, perėmė beveik visos srities kontrolę. Rusija, akivaizdžiai keršydama už Kijevo sėkmę, surengė dešimtis oro ir raketų smūgių elektrinėms ir kitoms vietovėms.

Bijodami atsakomųjų veiksmų, su rusais bendradarbiavę Ukrainos piliečiai „pakuojasi savo grobį, šeimas ir išvažiuoja“, – pasakojo S.Haidajus, kuris savo teiginį pagrindė paskelbdamas filmuotą medžiagą, kurioje matyti automobilių eilės prie patikros postų Luhansko miestuose.

44 metų Serhijus Smakas iš neseniai išvaduoto Balaklijos miesto teigė, kad „čia buvo daug kolaborantų. Kai kurie liko. Tačiau dauguma išvyko į Rusiją“.

Netiesioginį patvirtinimą apie kolaborantų pabėgimą pateikė Rusijos propagandistai, vienas iš jų rašė „Telegram“: „Žmonės, kurie mumis pasitikėjo, bėga nuo Kijevo režimo represijų. Jie pasitikėjo mumis ir kol kas neturi kur trauktis. Jiems reikia palapinių, šildymo punktų, interneto prieigos taškų, kad galėtų susisiekti su artimaisiais, maisto ir vandens, tiesiog pagalbos ir paramos.“

Pasak vyro, kuris su žmona iš Rusijos okupuotos teritorijos pabėgo į rytus, pasienio punktuose į Rusiją susidarė ilgos automobilių eilės. Vyras, kuris nėra kolaborantas, sakė, kad bėgo kartu su šimtais kitų žmonių, nes bijojo patekti į Rusijos ir Ukrainos pajėgų kovas.

Charkovo mieste policija bando sulaikyti piliečius, kaltinamus bendradarbiavimu su priešu.

Gegužės pradžioje Ukrainos prokurorai teigė, kad Ukrainos piliečiams iškelta daugiau kaip 700 bylų dėl valstybės išdavystės ir dar 700 bylų dėl kolaboravimo. Vien Charkovo srityje prokurorai teigė pradėję 50 bylų, įskaitant bylas septyniems policijos pareigūnams, penkiems merams ir teisėjui. Visi jie kaltinami tuo, kad sudarė sąlygas Maskvai užimti kaimus ir nužudyti dešimtis žmonių per Rusijos puolimą.

Kai kurie žmonės, pabėgę į Charkovo miestą iš kitų provincijos miestų, pasakojo, kad atvykę rusai su savimi turėjo vietos gyventojų, tarnavusių Ukrainos kariuomenėje, karių giminaičių ir 2014 m. karo veteranų sąrašus. Remiantis Charkove gyvenančių žmonių liudijimais, rusai esą pagrobė šiuos žmones ir išsivežė juos į nežinomas vietas, ir nuo to laiko apie juos niekas nieko negirdėjo.

Okupantai skundžiasi – ukrainiečiai taikosi į promaskvietiškus pareigūnus

Rusija apkaltino Ukrainą, kad ji Chersono ir Luhansko miestuose vykdo tikslinius smūgius prieš vietos pareigūnus, kurie bendradarbiavo su Maskva.

Mažiausiai penkios HIMARS raketos pataikė į centrinės administracijos pastatą Chersone, kurį nuo kovo mėn. užėmė Rusijos kariai, atvykę iš Krymo. Vaizdo įraše iš įvykio vietos matyti iš komplekso rūkstantys dūmai ir nuolaužos.

Chersono raketų smūgis įvyko tuo metu, kai prorusiški Chersono srities okupacinių administracijų vadovai susitiko pagrindiniame miesto vyriausybės pastate ir teisme. Tarp dalyvių buvo Kremliaus patvirtintų kaimų ir miestų karinių-civilinių atstovų.

Kitoje šalies pusėje, rytiniame Luhansko mieste, susprogdinus jų biurą žuvo prorusiškas prokuroras ir jo pavaduotojas. Sprogimo priežastis iš karto nebuvo aiški.

Kremliaus naujienų agentūra „Itar-Tass“ pranešė, kad įvykio vietoje žuvo vadinamosios Luhansko liaudies respublikos, 2014 m. Rusijos įkurto marionetinio režimo, generalinis prokuroras Sergejus Gorenka.

Prezidento Volodymyro Zelenskio vyresnysis patarėjas Michailas Podoliakas sakė, kad Ukraina neprisidėjo prie paslaptingo penktadienio sprogimo Luhanske. Jis užsiminė, kad jį sukėlė vidinis mafijos ginčas.

„Vadinamojo „LNR generalinio prokuroro“ ir jo pavaduotojo pašalinimą reikėtų laikyti vietinių organizuotų nusikalstamų grupuočių, kurios negalėjo pasidalyti pagrobto turto prieš didelio masto pabėgimą, parodomosiomis kovomis“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė M. Podoliakas.

Jis pridūrė: „Arba kaip Rusijos Federacijos vykdomą karo nusikaltimų liudytojų valymą. Tyrimas parodys...“

Ukrainos okupuoto Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas sakė, kad penktadienį pietiniame mieste buvo pastebėti sprogimai.

„Tikiuosi, kad rusų fašistai patyrė nuostolių, tarp jų personalo ir įrangos. Laukiame gerų žinių iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų“, – sakė jis.

Taip pat buvo gauta nepatvirtintų pranešimų iš Berdiansko uostamiesčio, kad naktį iš penktadienio į šeštadienį savo garaže buvo nužudyti Berdiansko uostamiesčio administracijos vadovo pavaduotojas Olegas Bojko ir jo žmona Liudmila, kuri vadovavo komisijai, rengiančiai referendumą dėl Zaporožės srities prijungimo prie Rusijos.

Šie, regis, koordinuoti išpuoliai greičiausiai privers sunerimti vietos kolaborantus visoje Ukrainoje. Kremlius planavo surengti referendumus Chersone ir kaimyninėje Zaporožės srityje, taip pat Donecke ir Luhanske, kuriuos Maskva faktiškai kontroliuoja jau aštuonerius metus.

Tačiau dėl karinių pralaimėjimų šių valstybės kūrimo priemonių, pagal kurias okupuotos teritorijos būtų prijungtos prie Rusijos, buvo atsisakyta. Ukrainos ginkluotosios pajėgos per stulbinantį kontrpuolimą atgavo beveik visą Charkovo sritį.

Jos priartėjo prie Luhansko srities, kurią Rusija visiškai okupavo birželio mėn., sienos. Nusiaubti Rusijos daliniai desperatiškai stato naujas gynybines pozicijas, tikėdamiesi tolesnio Ukrainos puolimo.

Tuo tarpu prie Rusijos sienos buvo pastebėtos automobilių eilės, nes kai kurie iš tų, kurie baiminosi, kad bus apkaltinti bendradarbiavimu su okupacinėmis pajėgomis, paliko Ukrainą. Keli skundėsi, kad okupacinės Rusijos pajėgos žadėjo likti „amžinai“ tokiuose miestuose kaip Iziumas ir Kupjanskas – paaiškėjo, kad tai netiesa.

Praėjusį mėnesį buvo nunuodytas Ukrainos Chersono srities administracijos vadovas Volodymyras Saldo. Nebuvo aišku, kas už tai atsakingas. Jis buvo pervežtas į Maskvos kliniką, kur, kaip pranešama, praėjusią savaitę mirė.

Jo pavaduotojas Kirilas Stremousovas teigė, kad V. Saldo mirė, bet vėliau šį pranešimą ištrynė.

Ukrainos kariuomenė atsisakė komentuoti sprogimus. Kijevo operacijos vadovybės „Pietūs“ atstovė spaudai Natalija Humeniuk sakė, kad Kijevas nori išvengti „informacinio chaoso“.

„Laimė mėgsta tylą“, – pastebėjo ji.

Ji teigė, kad Ukrainos puolimas siekiant atsiimti Chersono regioną tęsiasi. Rusijos kariai „laikėsi atokiai“ ir buvo įsitvirtinę už „gelžbetoninių konstrukcijų“.

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.