Pusiaujo Gvinėja panaikino mirties bausmę

Pusiaujo Gvinėja, viena autoritariškiausių pasaulio šalių, panaikino mirties bausmę, pirmadienį paskelbė valstybinė televizija, remdamasi nauju įstatymu, kurį pasirašė prezidentas Teodoro Obiangas Nguema Mbasogo.

Pusiaujo Gvinėja, viena autoritariškiausių pasaulio šalių, panaikino mirties bausmę.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Pusiaujo Gvinėja, viena autoritariškiausių pasaulio šalių, panaikino mirties bausmę.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2022, 9:58 AM

Prezidentui pasirašius naują baudžiamąjį kodeksą, naftos turtingoje Centrinės Afrikos valstybėje buvo „visiškai panaikinta mirties bausmė“.

Žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ duomenimis, pastarąjį kartą oficiali egzekucija šioje mažoje šalyje įvykdyta 2014 metais. Tačiau kitos tarptautinės nevyriausybinės organizacijos ir Jungtinės Tautos nuolat kaltina Malabo režimą dėl priverstinių dingimų, savavališko disidentų sulaikymo ir kankinimo.

Mirties bausmė tebėra teisėta daugiau kaip 30 Afrikos šalių, nors pastaraisiais metais egzekucijų įvykdyta tik maždaug pusėje šių valstybių.

„Rašau didžiosiomis raidėmis, kad pažymėčiau šią nepakartojamą akimirką: PUSIAUJO GVINĖJA PANAIKINO MIRTIES BAUSMĘ“, – per „Twitter“ parašė viceprezidentas Teodoro Nguema Obiangas Mangue, vienas iš valstybės vadovo sūnų ir tikėtinas jo įpėdinis.

Valstybinės televizijos žurnalistas žinių laidoje šį įvykį pavadino „istoriniu mūsų šaliai“.

Priemonė įsigalios per 90 dienų nuo jos paskelbimo oficialiajame leidinyje. Mirties bausmės panaikinimui iš anksto pritarė parlamentas, kuriame visi iš 100 parlamento narių, išskyrus vieną, atstovauja valdančiajai partijai.

80 metų prezidentas Teodoro Obiangas Nguema Mbasoga valdžią savo rankose laiko jau daugiau kaip 43 metus – daugiau nei bet kuris dabartinis lyderis, neskaitant monarchų.

Pusiaujo Gvinėja turi daug naftos ir dujų išteklių, tačiau, Pasaulio banko duomenimis, dauguma 1,3 mln. šalies gyventojų gyvena skurdžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.