Izraelio pajėgos Vakarų Krante nukovė palestiniečių kovotoją

Okupuotame Vakarų Krante Izraelio pajėgos sekmadienį nukovė palestiniečių kovotoją, pranešė šaltiniai palestiniečių institucijose, o Izraelio kariuomenė nurodė, kad kariai šaudė į „ginkluotus įtariamuosius“ įprasto patruliavimo metu.

Izraelio kariai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Izraelio kariai.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2022, 12:57 PM

Pasak ginkluotųjų pajėgų, „buvo nustatyta taiklių šūvių“ po to, kai kariai apšaudė „ginkluotus įtariamuosius, važiavusius automobiliu ir motociklu“ netoli Nabluso miesto Vakarų Kranto šiaurėje, kur pastaraisiais mėnesiais kone kasdien vyksta susirėmimai.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija žuvusįjį įvardijo kaip Saedą al Koni.

Neseniai Nabluse susiformavęs mažai koordinuojamas kovotojų susivienijimas „Liūtų urvas“ teigė, kad S. al Koni buvo vienas iš jos narių.

Tarp šios grupuotės narių buvo ir paauglys Ibrahimas al Nabulsi, tapęs liaudies didvyriu socialiniuose tinkluose po to, kai rugpjūtį buvo nukautas Izraelio pajėgų. Nabluso senamiesčio turgavietėse dabar prekiaujama pakabučiais su I. al Nabulsi atvaizdu.

S. al Koni tapo jau antruoju palestiniečiu, žuvusiu Nablause apylinkėse per pastarąsias dvi dienas.

Šeštadienį Izraelio kariai nukovė palestinietį vairuotoją po incidento, kurį kariuomenė pavadino „bandymu taranuoti“. Palestiniečių pareigūnai savo ruožtu pareiškė, kad tai buvo eismo įvykis.

Kariuomenė pranešė, jog kariai ir policininkai apšaudė automobilį, nes vairuotojas „mėgino juos suvažinėti“ per patruliavimą netoli Nabluso.

Palestiniečių užsienio reikalų ministerija 36 metų Muhammadą Ali Husseiną Awadą pavadino „beginkliu palestiniečiu“, esą „nekėlusiu jokio pavojaus“.

„Izraelio policija sąmoningai nušovė M. A. H. Awadą siekdama jį nužudyti, jo automobiliui per eismo įvykį susidūrus su policijos automobiliu“, – teigė ministerija.

Izraelis Vakarų Krantą okupavo per 1967 metų Šešių dienų karą.

Pastaraisiais metais palestiniečiai šioje teritorijoje dažnai rengia išpuolius prieš kariuomenės objektus, pasitelkdami transporto ir kitas priemones.

Izraelio pajėgos kritikuojamos dėl to, kad dažnai naudoja mirtiną jėgą reaguodamos į galimas grėsmes.

Vidurinių Rytų šalyje paskelbtas aukštas pavojaus lygis prieš didžiąsias žydų šventes, kurios prasideda sekmadienio vakarą Roš Hašanu – naujausiais metais pagal Hebrajų kalendorių.

Nuo kovo Izraelis surengė šimtus reidų Vakarų kranto šiaurėje, įskaitant Nablusą ir netoliese esantį Džaniną, ieškodamas asmenų, kaltinamų dėl kruvinų išpuolių prieš izraeliečius.

Šie reidai išprovokavo susirėmimus, per kuriuos žuvo dešimtys palestiniečių, įskaitant kovotojus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.