Tarp favoritų laimėti 2022 m. Nobelio taikos premiją – V. Zelenskis, S. Cichanouskaja ir A. Navalnas

Penktadienį 11 val. vietos laiku (12 val. Lietuvos laiku) Osle bus paskelbtas Nobelio taikos premijos laureatas. Taikos premija yra vienas iš šešių apdovanojimų, kuriuos 1895 m. įsteigė švedų chemikas ir dinamito išradėjas Alfredas Nobelis.

Taikos premija yra vienas iš šešių apdovanojimų, kuriuos 1895 m. įsteigė švedų chemikas ir dinamito išradėjas Alfredas Nobelis.<br>Lrytas.lt koliažas.
Taikos premija yra vienas iš šešių apdovanojimų, kuriuos 1895 m. įsteigė švedų chemikas ir dinamito išradėjas Alfredas Nobelis.<br>Lrytas.lt koliažas.
G.Thunberg.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
G.Thunberg.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr
A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr
Sviatlana Cichanouskaja, spaudos konferencija<br>V.Skaraičio nuotr.
Sviatlana Cichanouskaja, spaudos konferencija<br>V.Skaraičio nuotr.
V.Zelenskis.<br>Zumapress.com/Scanpix nuotr.
V.Zelenskis.<br>Zumapress.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2022-10-06 18:50

Ši premija laikoma plačiausia, nes ja apdovanojami žmonės, „suteikę didžiausią naudą žmonijai“. Kitomis penkiomis premijomis įvertinami nuopelnai literatūros, fizikos, chemijos, fiziologijos ar medicinos ir ekonomikos mokslų srityse. Laureatą išrenka Norvegijos parlamento skiriamas penkių asmenų Norvegijos Nobelio komitetas.

Agentūros „Reuters“ apklausos duomenimis, tarp Norvegijos įstatymų leidėjų nominantų yra Baltarusijos opozicijos politikė Sviatlana Cichanouskaja, britų gamtos laidų vedėjas Davidas Attenborough, Pasaulio sveikatos organizacija, aplinkosaugos aktyvistė Greta Thunberg, popiežius Pranciškus, Tuvalu užsienio reikalų ministras Simonas Kofe ir Mianmaro nacionalinės vienybės vyriausybė.

Pateikiamas kai kurių favoritų laimėti sąrašas, sudarytas remiantis Norvegijos įstatymų leidėjų viešai paskelbtomis nominacijomis, lažybų bendrovių sąrašais ir asmeniniu Taikos tyrimų instituto Osle direktoriaus sudarytu trumpuoju sąrašu.

Volodymyras Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra lažybų tarpininkų favoritas laimėti taikos premiją. Po Rusijos prezidento Vladimiro Putino vasario 24 d. įvykdytos plataus masto invazijos į Ukrainą V. Zelenskis užtikrintai liko Kijeve. Jis tuomet paskelbė paprastą žinutę: „Mes esame čia... Mes esame Kijeve. Mes saugome Ukrainą.“

Nuo to laiko V. Zelenskis daugelį kartų pasisakė prieš Rusijos veiksmus pasaulinėje arenoje ir ragino tarptautinius sąjungininkus nubausti Kremlių už jo agresiją. Jis pats ne kartą vos išsigelbėjo – prasidėjus Kremliaus invazijai, Rusijos kariai vos per kelias minutes buvo suradę jį ir jo šeimą. Praėjus daugiau nei septyniems mėnesiams nuo konflikto pradžios ir Rusijai aneksavus dalį Ukrainos, V.Zelenskis ir toliau gina šalies interesus.

Sviatlana Cichanouskaja

Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja gyvena tremtyje nuo tada, kai 2020 m. šalies prezidento rinkimuose kandidatavo prieš Aleksandrą Lukašenką. A. Lukašenka paskelbė pergalę, nepaisant susirūpinimo, kad rinkimai buvo nesąžiningi, ir plačiai paplitusio įsitikinimo, kad pagal rezultatus S. Cichanouskaja jį aplenkė.

S.Tsikhanouskaya ne visada ketino tapti politike. Ji svarstė galimybę atnaujinti anglų kalbos mokytojos karjerą, tačiau planą sužlugdė 2020 m. įvykiai, kuomet Baltarusijos valdžios institucijos tų pačių metų gegužės mėn. suėmė jos vyrą ir taip nutraukė jo politinę kampaniją į prezidento postą. Tuomet ji įsitraukė į šį procesą. Jos kandidatūra privertė į gatves protestams išeiti daugelį baltarusių, ypač moterų. Prieš dvejus metus A.Lukašenkai paskelbus pergalę, jis įsakė saugumo pajėgoms žiauriai malšinti protestus. Nuo to laiko demonstracijos prieš A.Lukašenkos režimą nesiliauja, o S.Cichanouskajos vaidmuo ir toliau buvo labai svarbus metant iššūkį prezidentui ir valdžios institucijoms.

Aleksejus Navalnas

Įkalintas Rusijos opozicijos lyderis ir kovos su korupcija aktyvistas Aleksejus Navalnas buvo viena ryškesnių Rusijos figūrų kovojant už demokratines reformas. 2011 m. A. Navalnas įsteigė Antikorupcijos fondą, kuris tiria aukštų Rusijos pareigūnų korupciją. Daugelį metų jis siekė, kad V. Putino režimas ir su juo susiję oligarchai būtų patraukti atsakomybėn.

Už šį darbą A. Navalnas brangiai sumokėjo savo asmeninio saugumo ir laisvės kaina. Jis išgyveno pasikėsinimą nužudyti 2020 m., kai buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga. Nepaisydamas pavojaus gyvybei, jis grįžo į Rusiją. 

A. Navalnas turi kritikų ir iš liberalų pusės. Organizacija „Amnesty International“ atėmė iš A.Navalno „sąžinės kalinio“ statusą, sulaukusi daug skundų dėl jo ksenofobinių komentarų, kuriuose jis, rodos, lygino imigrantus su tarakonais.

Greta Thunberg

Švedijos klimato aktyvistė Greta Thunburg, 2019, nuolatos daro spaudimą pasaulio valdžiai, kad pastarieji imtųsi aktyvesnių veiksmų kovojant su klimato krize. G.Thunberg jau seniai garsiai kalba apie „veiksmų trūkumą“ klimato kaitos srityje.

2021 m. ji atmetė COP26 klimato kaitos aukščiausiojo lygio susitikimą kaip „nesėkmę“, teigdama, kad jame nepadaryta pakankamai, kad būtų drastiškai sumažintas išmetamo CO2 kiekis. Neseniai ji nusitaikė į Švedijos politikus, sakydama, kad jie ignoruoja klimato krizę prieš rugsėjį vyksiančius nacionalinius rinkimus.

G.Thunberg pirmą kartą išgarsėjo 2018 m. pradėjusi judėjimą, kurio metu viso pasaulio studentai protestavo už kovos su klimato krize veiksmus. Nuo 2019 m. devyniolikmetė kasmet laikoma favorite laimėti Taikos premiją.

David Attenborough

95-erių David Attenborough labiausiai mėgstamas dėl savo kultinio balso ir apdovanojimus pelniusių gamtos serialų, įskaitant „Gyvenimas Žemėje“ ir „Mėlynoji planeta“. Jau daug dešimtmečių jo kūriniuose iš arti pristatoma laukinė gamta ir gyvūnija. Pastaruoju metu D. Attenborough kalbėjo JT ir Pasaulio ekonomikos forume, pasisakydamas už klimato krizės sprendimą.

Mianmaro nacionalinės vienybės vyriausybė

Mianmaro nacionalinės vienybės vyriausybė tapo šešėline vyriausybe po to, kai šalies kariuomenė per perversmą praėjusių metų vasario mėn. sulaikė buvusią šalies lyderę Aung San Suu Kyi. Kariškiai apkaltino ją korupcija bei COVID-19 taisyklių pažeidimais. Nuo jos suėmimo žuvo daugiau kaip 1 000 žmonių. Dar tūkstančiai žmonių buvo suimti už protestus prieš kariuomenės valdymą.

Mianmaro nacionalinės vienybės vyriausybę sudaro išrinkti pareigūnai, kurie priešinasi kariniam valdymui. Daugelis jų tebėra tremtyje. Mianmaro kariuomenė valdė griežta ranka – vykdė rohinjų musulmonų genocidą ir malšino visoje šalyje vykstančius protestus, kuriais buvo reikalaujama demokratinių reformų.

Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūra

Jungtinių Tautų vyriausiasis pabėgėlių reikalų komisaras (JTVPK) pirmavo reaguojant į krizes Ukrainoje ir Afganistane, teikdamas piniginę paramą ir pagalbos reikmenis tiems, kuriems jos labiausiai reikia.

JT duomenimis, dėl karo Ukrainoje nuo vasario 24 d. daugiau kaip 7,2 mln. pabėgėlių iš Ukrainos pasklido po Europą. Jų duomenimis, daugiau kaip 6,9 mln. ukrainiečių buvo priversti palikti savo gyvenamąją vietą. Tai didžiausia pabėgėlių krizė Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Pastaraisiais metais JTVPK taip pat vadovavo humanitariniams veiksmams Sirijos karo ir migrantų krizės Viduržemio jūroje atvejais. Anksčiau agentūra Taikos premija buvo apdovanota 1954 ir 1981 m.

Kinijos aktyvistai

2019 m. demonstracijos už demokratiją Honkonge sulaukė pasaulinio dėmesio, kaip ir Kinijos žiaurus elgesys su uigūrų mažuma tolimojoje Kinijos šiaurės vakarų dalyje. Komitetas, skirdamas premiją tokiems aktyvistams kaip Nathan Law ir Agnes Chow iš Honkongo arba įkalintam uigūrų mokslininkui Ilham Tohti, galėtų pasiųsti žinią apie įvykių svarbą šiame regione. 

Nathan Law, kuriam praėjusiais metais Didžiojoje Britanijoje buvo suteiktas politinis prieglobstis, yra vienas žymiausių Honkongo aktyvistų tremtyje. Jis 2016 m. buvo vienas iš prodemokratinės partijos „Demosisto“ įkūrėjų ir trumpam buvo išrinktas Honkongo įstatymų leidėju, o paskui diskvalifikuotas dėl neteisingai duotos priesaikos.

Jis pabėgo iš šalies dar prieš 2020 m., kuomet Kinija priėmė "drakonišką" nacionalinio saugumo įstatymą, kuris uždraudė daugumą protestų ir sučiupo nemažą dalį jo kolegų aktyvistų, įskaitant A.Chow.

A.Chow išgarsėjo būdama dar penkiolikos, kuomet 2012 m. buvo studentų protestų atstovė. Vėliau ji dalyvavo daugumoje Honkongo prodemokratinių judėjimų, įskaitant partiją „Demosisto“. Galiausiai už vaidmenį 2019 m. protestuose ji buvo suimta ir įkalinta 10 mėnesių, o 2021 m. birželį paleista į laisvę. Ji tebėra Honkonge.

Ekonomikos profesorius I.Tohti nuo 2014 m. kalinamas iki gyvos galvos dėl kaltinimų separatizmo propagavimu. 2006 m. jis įkūrė interneto svetainę, kuria siekė atkreipti dėmesį į uigūrų patiriamą diskriminaciją. Šia svetaine taip pat siekta sukurti mainus tarp didžiausių Kinijos etninių grupių, tokių kaip uigūrai ir hanai kinai. Jis buvo suimtas 2014 m. sausio mėn. ir nuteistas rugsėjo mėn. po dvi dienas trukusio teismo proceso.

Tarpreliginis kovotojas už darną 

Harsho Manderio, kovotojo už tarpreliginę darną Indijoje, atranka taptų aštriu atspindžiu didėjančios religinės poliarizacijos šalyje, kurią, daugelio teigimu, skatina dešinioji induistų nacionalistų vyriausybė.

Nuo 2017 m. 67 m. H. Manderis su aktyvistais, rašytojais, teisininkais ir menininkais savo „Karwan-e-Mohabbat“, arba Meilės karavanu, keliavo per Indiją, kad aplankytų nuo bendruomenių kraujo praliejimo nukentėjusias šeimas.

H.Manderis labai kritikavo Indijos ministrą pirmininką Narendrą Modį ir jo vykdomą politiką, kuri, pasak aktyvisto, gilina religinį susiskaldymą šalyje ir diskriminuoja musulmonus.

Tarptautinis Teisingumo Teismas

Didėjant pasaulio galybių konkurencijai ir konkuruojantiems pasakojimams apie pasaulio įvykius, tam tikra prasme ilgimasi tarptautinių institucijų, galinčių pateikti nešališkas nuomones, todėl 77 metus gyvuojantis Tarptautinis Teisingumo Teismas (TTT) laikomas vienu iš galimų kandidatų gauti Taikos premiją. 

„Nepaisant to, kad Teismo patariamosios nuomonės neturi privalomosios galios, jos vis dėlto turi didelį teisinį svorį ir moralinį autoritetą“, – yra nurodęs apie savo rolę TTT, kuris yra prevencinės diplomatijos priemonė taikai palaikyti.

Po Antrojo pasaulinio karo 1945 m. įsteigtas Tarptautinis Teisingumo Teismas yra pagrindinė Jungtinių Tautų teisminė institucija, įgaliota spręsti teisinius ginčus tarp šalių ir teikti patariamąsias nuomones teisės klausimais, kuriuos jam perduoda kitos JT institucijos.

Kovo 16 d. teismas nurodė Rusijai visiškai nutraukti savo karines operacijas Ukrainoje. Šis sprendimas laikomas daugiausia simboliniu, nes teismas neturi realaus būdo užtikrinti savo sprendimo vykdymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.