ES atsakydama į Nikaragvos veiksmus paskelbė jos atstovą nepageidaujamu asmeniu

Europos Sąjunga pirmadienį paskelbė, kad pripažįsta Nikaragvos atstovą prie bloko persona non grata, taip atsakydama už jos ambasadorės išsiuntimą iš šios Centrinės Amerikos šalies.

Europos sąjungos vėliava.<br>V.Skaraičio nuotr.
Europos sąjungos vėliava.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 11, 2022, 10:13 AM

„Tai atsakomoji reakcija į rugsėjo 28 dienos Nikaragvos vyriausybės sprendimą paskelbti ES delegacijos Nikaragvoje vadovę persona non grata. ES mano, kad Nikaragvos sprendimas yra nepagrįstas“, – sakoma pareiškime.

Prezidento Danielio Ortegos kairuoliška vyriausybė susidūrė su diplomatiniu spaudimu dėl to, ką Jungtinės Valstijos pavadino dramatišku žmogaus teisių pablogėjimu, kai buvo įkalinta dešimtys politinių oponentų, studentų ir žurnalistų.

„ES dar kartą patvirtina savo nuolatinį įsipareigojimą Nikaragvos žmonėms ir ginti demokratiją, teisinę valstybę ir žmogaus teises“, – sakoma bloko pareiškime.

„Dabartinė politinė krizė Nikaragvoje turėtų būti išspręsta per nuoširdų vyriausybės ir opozicijos dialogą“, – rašoma jame.

Sausį ES ir JAV sugriežtino sankcijas Nikaragvai, kai D. Ortega buvo prisaikdintas ketvirtai kadencijai iš eilės po rinkimų, kurie Vakaruose buvo pavadinti „fiktyviais“.

ES sankcijos taikomos asmenims, kaltinamiems demokratijos ir žmogaus teisių nepaisymu Nikaragvoje, įskaitant D. Ortegos žmoną, kuri yra viceprezidentė, ir sūnų.

Spalio pradžioje Nikaragvą paliko vyriausioji ES diplomatė Bettina Muscheidt, po to, kai buvo paskelbta persona non grata.

Managva taip pat išsiuntė ambasadorių iš ES narės Nyderlandų ir nutraukė ryšius su šios šalies vyriausybe, pavadinusi ją „intervencistine“ ir „neokolonialistine“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.