Malaizijoje lapkričio 19 dieną vyks nacionaliniai rinkimai

Malaizijos gyventojai lapkričio 19 dieną eis prie balsadėžių, ketvirtadienį pranešė pareigūnai, po to, kai ministras pirmininkas paragino surengti pirmalaikius rinkimus, kad būtų atkurtas politinis stabilumas.

Malaizijoje lapkričio 19 dieną vyks nacionaliniai rinkimai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Malaizijoje lapkričio 19 dieną vyks nacionaliniai rinkimai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 20, 2022, 10:16 AM, atnaujinta Oct 20, 2022, 1:27 PM

Premjeras Ismailas Sabri Yaakobas anksčiau šį mėnesį paleido parlamentą ir sušaukė balsavimą likus metams iki numatyto termino, kad sustiprintų savo nedidelę daugumą 222 narių parlamente.

„Rinkimų data yra lapkričio 19 diena“, – spaudos konferencijoje sakė rinkimų komisijos pirmininkas Abdul Ghani Sallehas.

Kandidatų iškėlimo diena – lapkričio 5-oji. Tikimasi, kad prie kandidatų prisijungs ir 97 metų buvęs ministras pirmininkas Mahathiras Mohamadas.

Ismailo Sabri Yaakobo Jungtinė malajų nacionalinė organizacija (UMNO), dominuojanti valdančiosios „Nacionalinio fronto“ (Barisan Nasional, BN) koalicijos partija, rinkimuose varžysis su savo aršiu varžovu – Vilties aljansu (Pakatan Harapan, PH), kuriam vadovauja opozicijos veteranas Anwaras Ibrahimas.

Rinkiminėje kovoje dalyvaus ir daugybė malajų partijų, įskaitant „Tėvynės kovotojų partiją“ (Pejuang), kuriai vadovauja Mahathiras Mohamadas, pareiškęs, kad galės trečią kartą tapti ministru pirmininku.

Ismailas Sabri Yaakobas yra trečiasis Malaizijos premjeras per ketverius metus, o tai rodo politinį nestabilumą po vėliausių 2018 metų visuotinių rinkimų.

Daugiau nei 60 metų šalį valdžiusi UMNO buvo patyrusi šokiruojantį pralaimėjimą po įtarimų didžiule korupcija, susijusia su 1MDB valstybės fondu.

Tuometinis ministras pirmininkas Najibas Razakas, įsipainiojęs į skandalą dėl milijardų dolerių, kurie, kaip įtariama, buvo pasisavinti iš valstybės turto fondo, buvo nušalintas nuo pareigų, apkaltintas korupcija ir po ilgo teismo proceso nuteistas.

Rugpjūčio mėnesį jis pradėjo atlikti 12 metų laisvės atėmimo bausmę už pirminius kaltinimus, nors jam gresia dar kelios dešimtys kaltinimų, dėl kurių jis gali likti kalėjime ilgiau.

Ar Najibas Razakas išeis į laisvę?

„Tai itin svarbūs rinkimai, nes renkama vyriausybė, vadovausianti Malaizijos sugrąžinimui į normalias vėžes po pandemijos“, – sakė Tasmanijos universiteto ekspertas Jamesas Chinas (Džeimsas Činas).

UMNO, kuri dėl ankstesnių vyriausybių vidaus kovų pernai galėjo sugrįžti į valdžią, tikisi didelės pergalės ir savo pozicijų sustiprinimo.

Tačiau partija, nors ir turi tam reikalingą politinę mašiną, niekaip neatsikrato 1MDB korupcijos skandalo dėmės.

Nuogąstaujama, kad jei ši partija valdys, Najibas Razakas gali būti paleistas, o pastangos apkaltinti korupcija kitus partijos narius susilpnės.

Tarp veikėjų, kuriems gresia kaltinimai, yra UMNO prezidentas Ahmadas Zahidas Hamidi.

„Nerimaujama, kad jei UMNO laimės, dėl Najibo nuteisimo nebus paisoma įstatymo viršenybės“, – sakė Bridget Welsh iš Notingamo universiteto Malaizijoje.

„Rinkėjai iš esmės spręs, ar Najibas ir partijos UMNO prezidentas Zahidas nebus baudžiami pagal jiems pateiktus kriminalinius kaltinimus“, – pridūrė ji.

1MDB skandalas paskatino pradėti tyrimus Jungtinėse Valstijose, Šveicarijoje ir Singapūre, nes manyta, kad šių šalių finansinėmis sistemomis buvo naudotasi pinigams išplauti. Skandalas taip pat pakenkė Malaizijos įvaizdžiui pasaulyje.

JAV Teisingumo departamentas yra sakęs, jog 2009–2015 metais 1MDB aukšto rango pareigūnai ir jų bendrininkai iš šio fondo išvogė daugiau kaip 4,5 mlrd. dolerių (4,6 mlrd. eurų). Tie pinigai, kaip nurodoma, buvo išleisti įvairiausiems dalykams, nuo prabangaus nekilnojamojo turto iki meno kūrinių.

Per rinkimų kampaniją taip pat bus svarbūs ekonomikos ir brangstančio pragyvenimo klausimai, šalyje siaučiant infliacijai ir smunkant vietos valiutos ringito vertei.

Taip pat nerimaujama dėl to, kad rinkimai rengiami per musonų sezoną, kai paprastai kyla didelių potvynių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.