Maskva paskelbė Italijoje sulaikyto Krasnojarsko gubernatoriaus sūnaus paiešką

Rusijos valdžios institucijos į ieškomų asmenų sąrašą įtraukė aukšto rango pareigūno sūnų dėl įtariamo pinigų plovimo, penktadienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi Rusijos vidaus reikalų ministerija.

 Rusijos vėliava.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Rusijos vėliava.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 28, 2022, 3:25 PM

Artiomas Usas – Krasnojarsko regiono gubernatoriaus Aleksandro Uso sūnus. Spalio 17 dieną jis buvo suimtas Italijoje remiantis JAV išduotu orderiu už bandymą apeiti Rusijai taikomas sankcijas.

Gali būti, kad įtraukusi jį į ieškomų asmenų sąrašą Rusija vėliau pareikalaus jo ekstradicijos. Pasak naujienų agentūros TASS, kuri rėmėsi Maskvos Meščanskio teismo nutartimi, A. Usas kaltinamas „pinigų ar kito turto, įgyto nusikalstamu būdu dalyvaujant organizuotoje grupėje, plovimu“, o už šį nusikaltimą gresia iki septynerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Kartu Rusijos pareigūnai apkaltino Italiją politiniu persekiojimu.

Pasak gubernatoriaus A. Uso, jo sūnus Italijoje buvo suimtas už tai, kad tiekė „naftos produktus, visuotinai prieinamą įrangą ir technines priemones, kurios laisvai perkamos ir parduodamos visame pasaulyje“. A. Usas teigė, kad suėmimas buvo „politiškai motyvuotas“.

Kremlius pasmerkė „tokių Rusijos piliečių areštų praktiką“ užsienyje ir pareiškė, kad „darys viską, kas įmanoma, kad apgintų savo piliečius“.

A Usas buvo vienas iš penkių Rusijos piliečių, suimtų Vašingtono prašymu dėl „neteisėtų galingų JAV karinių technologijų eksporto į Rusiją schemų“. JAV teisingumo departamentas teigė, kad kai kurios iš šių technologijų buvo „aptiktos Ukrainos mūšio lauke“.

A. Usas nėra vienintelis aukšto rango Rusijos politikų giminaitis, pastaruoju metu patekęs į bėdą užsienyje nuo tada, kai Rusijai buvo įvestos sankcijos dėl karo Ukrainoje.

Norvegijoje buvusio geležinkelių vadovo Vladimiro Jakunino, kuris daugelį metų buvo laikomas vienu svarbiausių prezidento Vladimiro Putino patikėtinių, sūnus buvo suimtas po to, kai Špicbergeno saloje paleido droną. Ši Arkties vandenyne esanti sala laikoma strategiškai svarbia, nes Rusija, be kita ko, nori išplėsti joje anglies gavybos teises.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.