Po Malaizijos rinkimų apie įgytą daugumą skelbia du konkuruojantys blokai

Po Malaizijos rinkimų, per kuriuos aiškus laimėtojas neiškilo, du konkuruojantys blokai sekmadienį paskelbė užsitikrinę paramą, kurios reikia norint formuoti vyriausybę.

Po Malaizijos rinkimų apie įgytą daugumą skelbia du konkuruojantys blokai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Po Malaizijos rinkimų apie įgytą daugumą skelbia du konkuruojantys blokai.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2022, 11:52 AM

Opozicijos lyderis veteranas Anwaras Ibrahimas pareiškė, jog jo koalicija turi pakankamai vietų, kad formuotų kitą šalies vyriausybę. Tai sudarytų sąlygas jam tapti premjeru.

Buvęs premjeras Muhyiddinas Yassinas, vadovaujantis konkuruojančiam Nacionaliniam aljansui (Perikatan Nasional, PN), taip pat paskelbė po šeštadienio rinkimų pradėjęs derybas dėl kitos administracijos formavimo.

Tokiu būdu šalyje, kur per trejus pastaruosius metus pasikeitė trys vyriausybės, susidarė aklavietė.

Bandydami rasti išeitį karališkieji rūmai sekmadienį paprašė politinių partijų lyderių iki pirmadienio 14 val. (8 val. Lietuvos laiku) nurodyti, su kuo jie norėtų dirbti koalicijoje ir ką norėtų matyti premjero poste.

33 mln. gyventojų turinčioje Malaizijoje reikės stiprų mandatą turinčios valdančiosios koalicijos, kad ji galėtų spręsti smarkiai išaugusių maisto kainų problemą ir COVID-19 pandemijos poveikį ekonomikai.

Nors abu pagrindiniai politiniai blokai paskelbė pergalę, nė vienas iš jų nepateikė detalių dėl to, su kuo formuotų valdančiąją koaliciją.

„Dabar turime daugumą vyriausybei formuoti“, – sakė Anwaras Ibrahimas anksti ryte surengtoje spaudos konferencijoje, po karštligiškų nakties derybų.

Klausinėjamas, kas dalyvautų aljanse su juo, Anwaras Ibrahimas vardų nenurodė, bet sakė, kad gauta raštiškų įsipareigojimų ir kad jie bus pateikti karaliui patvirtinti.

Baigiant skaičiuoti balsus paaiškėjo, kad Anwaro Ibrahimo Vilties aljansas (Pakatan Harapan, PH) laimėjo 82, o Muhyiddino Yassino PN – 73 vietas parlamente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.