Alžyre 49 žmonėms dėl linčo teismo skirtos mirties bausmės

Alžyro teismas ketvirtadienį 49 žmonėms skyrė mirties bausmes dėl incidento, kai minia žiauriai nužudė dailininką, įtartą sukėlus niokojančius miškų gaisrus, nors iš tikrųjų jis buvo atvykęs padėti jų gesinti, pranešė advokatai ir valstybinė naujienų agentūra.

2022 m. lapkričio 24 d. Alžyro teismas nuteisė 49 žmones mirties bausme dėl vyro, melagingai apkaltinto prieš metus rugpjūčio mėn. sukėlus mirtinus miško gaisrus, linčo. <br>AFP/Scanpix nuotr.
2022 m. lapkričio 24 d. Alžyro teismas nuteisė 49 žmones mirties bausme dėl vyro, melagingai apkaltinto prieš metus rugpjūčio mėn. sukėlus mirtinus miško gaisrus, linčo. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 25, 2022, 11:21 AM

Praėjusiais metais Kabilijos regione Alžyro šiaurės rytuose įvykdyta žmogžudystė sukrėtė šalį, ypač po to, kai socialiniuose tinkluose buvo išplatinti kraują stingdantys vaizdai. Tai įvyko tuo metu, kai kalnuotą berberų regioną siaubė gaisrai, nusinešę apie 90 žmonių gyvybių. Tarp žuvusiųjų buvo gaisrus gesinusių karių.

Byloje dėl dailininko Djamelio Ben Ismailo nužudymo figūravo daugiau kaip 100 įtariamųjų ir dauguma jų per griežtai saugotą teismo procesą buvo pripažinti kaltais dėl vienokio ar kitokio vaidmens, susijusio su dailininko mirtimi.

Mirties bausmę gavusiems asmenims vietoj jos greičiausiai teks kalėti iki gyvos galvos, nes Alžyre jau kelis dešimtmečius galioja mirties bausmės vykdymo moratoriumas. Kitiems trisdešimt aštuoniems asmenims buvo skirtos nuo dvejų iki dvylikos metų laisvės atėmimo bausmės, sakė advokatas Hakimas Sahebas, savanorių advokatų kolektyvo, dalyvavusio Alžyro priemiestyje Dra El Beidoje vykusiame teismo procese, narys.

2021 metų rugpjūtį siaučiant gaisrams D. Ben Ismailas tviteryje parašė, kad vyks į Kabilijos regioną, esantį už 320 km nuo jo namų, kad „padėtų mūsų draugams“ kovoti su gaisrais.

Jam atvykus į L‘Arbaa Nait Irateno kaimą, smarkiai nukentėjusį nuo gaisrų, kai kurie vietos gyventojai apkaltino jį padegimais, tikriausiai, dėl to, kad jis buvo ne vietinis.

38 metų D. Ben Ismailas buvo nužudytas prie policijos nuovados pagrindinėje kaimo aikštėje. Policija teigė, kad jis buvo išvilktas iš nuovados, kur buvo saugomas, ir užpultas. Tarp teisiamųjų buvo trys moterys ir vyras, peiliu subadę jau nužudytos aukos kūną prieš jį sudeginant.

Policija nurodė, kad internete paskelbtos nuotraukos padėjo nustatyti įtariamuosius. Sielvartaujanti aukos šeima klausė, kodėl filmuojantys asmenys jo negelbėjo.

Teismo procesas turėjo ir politinį atspalvį. Penki asmenys buvo nuteisti už akių dėl dalyvavimo nužudant ir dėl priklausymo uždraustam Kabilijos separatistų judėjimui MAK arba jo rėmimo, sakė H. Sahebas. Tarp jų yra Prancūzijoje gyvenantis judėjimo lyderis Ferhatas M'henni. Alžyro valdžia apkaltino MAK liepus sukelti gaisrus.

Advokatai teigė, kad prisipažinimai buvo išgauti kankinant, ir vadino teismo procesą politiniu maskaradu siekiant apjuodinti Kabiliją. Gaisrų metu šis regionas buvo paskutinis demokratijos šalininkų protestų judėjimo „Hirak“, padėjusio nuversti ilgametį prezidentą Abdelazizą Boutefliką, bastionas.

Šimtai Alžyro piliečių buvo įkalinti už tai, kad bandė palaikyti „Hirak“ judėjimą, kurio demonstracijas uždraudė Alžyro kariuomenės remiama vyriausybė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.