Belgijoje prasideda didžiausias istorijoje baudžiamasis teismo procesas

Belgija trečiadienį pradėjo didžiausią per savo istoriją baudžiamąjį teismo procesą – įtariamų džihadistų, siejamų su 2016 metų kovą 32 gyvybes nusinešusiais sprogdinimais Briuselio metropolitene ir oro uoste.

Belgija trečiadienį pradėjo didžiausią per savo istoriją baudžiamąjį teismo procesą – įtariamų džihadistų, siejamų su 2016 metų kovą 32 gyvybes nusinešusiais sprogdinimais Briuselio metropolitene ir oro uoste.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Belgija trečiadienį pradėjo didžiausią per savo istoriją baudžiamąjį teismo procesą – įtariamų džihadistų, siejamų su 2016 metų kovą 32 gyvybes nusinešusiais sprogdinimais Briuselio metropolitene ir oro uoste.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 30, 2022, 3:36 PM

Procesas vyksta griežto saugumo sąlygomis buvusioje NATO būstinėje. Penki iš devynių atsakovų jau anksčiau buvo nuteisti Prancūzijoje už 2015 metų lapkričio 13-osios atakas Paryžiuje, kai žuvo 130 žmonių.

Prasidėjus teismo procesui pagrindinis įtariamasis, Prancūzijos pilietis, patvirtino savo tapatybę: „Abdeslamas Salahas, 33 metų, elektros mechanikas.“

A. Salahas per atskirą teismo procesą Prancūzijoje jau yra nuteistas už vaidmenį 2015 metų lapkritį Paryžių sukrėtusiuose išpuoliuose.

Tik vienas iš devynių kaltinamųjų, 30 metų Švedijos pilietis Osama Krayemas, atsisakė atsistoti, kai įtariamieji buvo pristatyti teismui.

Dešimtas įtariamasis, Oussama Ataras, kaip manoma, žuvo Sirijoje. Jis gali būti teisiamas po mirties.

Trečiadienį vykusiame posėdyje prasidėjo prisiekusiųjų atranka iš daugiau nei 1 000 piliečių.

Teismas turi išrinkti 12 prisiekusiųjų ir 24 „atsarginius“ prisiekusiuosius. Jie beveik kasdien turės dalyvauti posėdžiuose, o visas procesas turi trukti kelis mėnesius.

Gruodžio 5 dieną bus pradėti pagrindiniai posėdžiai, skirti įrodymų nagrinėjimui.

Tyrėjai mano, kad tiek 2015-ųjų lapkričio 13 dienos išpuolius Paryžiuje, tiek 2016-ųjų kovo 22 dienos sprogdintojų mirtininkų atakas Briuselyje įvykdė ta pati Belgijoje įsikūrusi „Islamo valstybės“ kuopelė, įskaitant A. Salahą.

Kuopelė planavo tolesnį smurtą, tikriausiai ir išpuolius prieš 2016 metų Europos futbolo čempionatą Prancūzijoje. 2016-ųjų kovo 18 dieną suėmus A. Salahą, ji ėmėsi skubiai veikti.

Įkalinimas iki gyvos galvos

Praėjus keturioms dienoms po A. Salaho suėmimo, kovo 22-ąją, du mirtininkai susisprogdino Briuselio oro uoste, o trečiasis – metropoliteno stotyje miesto centre, netoli Europos Sąjungos institucijų.

Be žuvusiųjų, šimtai keliautojų ir darbuotojų buvo sužaloti. Net praėjus šešeriems metams po išpuolių daugelis nukentėjusiųjų, jų artimieji, taip pat gelbėtojai vis dar išgyvena psichologinę traumą.

Penki iš devynių kaltinamųjų, kurie bus teisiami Belgijoje, įskaitant A. Salahą, jau buvo pripažinti kaltais Prancūzijos teisme. Šiuo metu A. Salahas atlieka įkalinimo iki gyvos galvos bausmę. Belgijoje jam gresia dar viena įkalinimo bausmė.

Šimtai liudytojų ir nukentėjusiųjų ateinančiais mėnesiais duos savo parodymus. Kai kurie iš jų tikisi, kad papasakoję apie didžiausias Belgijos taikos meto žudynes galės lengviau atsitiesti po patirto skausmo.

Teismo procesas turėjo prasidėti spalio mėnesį, tačiau buvo kilę nesutarimų dėl kaltinamųjų suolo. Planuota, kad visi kaltinamieji bus laikomi atskiruose stikliniuose narvuose, bet vėliau kaltinamųjų vieta buvo pertvarkyta į vieną bendrą erdvę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.