Rusija siekė iškeisti buvusį JAV jūrų pėstininką į Vokietijoje laikomą „žudiką“

Pasak aukščiausio rango JAV pareigūno ir žiniasklaidos pranešimų, Vašingtono pastangoms derėtis dėl Rusijoje laikomo buvusio jūrų pėstininko išlaisvinimo vykdant mainus su krepšinio žvaigžde Brittney Griner sutrukdė Maskvos reikalavimas paleisti Vokietijoje laikomą nuteistą žudiką.

Brittney Griner<br> AP/Scanpix nuotr.
Brittney Griner<br> AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2022, 9:05 PM

B. Griner iškeitus į nuteistą Rusijos ginklų prekeivį Viktorą Butą kilo klausimų, kodėl JAV nepavyko pasiekti, kad tuo pat metu būtų paleistas ir buvęs jūrų pėstininkas Paulas Whelanas, kurį Maskva kaltina šnipinėjimu. Šį kaltinimą pats Vašingtonas kategoriškai atmeta.

Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby sekmadienį buvo paklaustas apie pranešimus, kad derybos sutriko dėl Rusijos reikalavimo paleisti Vadimą Krasikovą, buvusį Rusijos vidaus žvalgybos organizacijos pulkininką, nuteistą kalėti iki gyvos galvos už žmogžudystę Vokietijoje.

J. Kirby televizijos ABC laidoje „This Week“ pripažino, kad „buvo teigiama, jog jie nori žmogaus, vardu ponas Krasikovas, kurį vokiečiai yra sulaikę“.

„Tai tiesiog nebuvo laikoma rimtu pasiūlymu“, – teigė jis, V. Krasikovą apibūdindamas kaip „žudiką“.

J. Kirby liepos pabaigoje CNN televizijai sakė, kad šio ruso įtraukimas į bet kokį susitarimą yra „nesąžiningas (Maskvos) bandymas išvengti labai rimto pasiūlymo“ iš JAV pusės.

Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre penktadienį atsisakė komentuoti V. Krasikovo klausimą.

57 metų vyras, prokurorų dar įvardijamas kaip Vadimas Sokolovas, Vokietijoje atlieka laisvės atėmimo iki gyvos galvos bausmę už čečėnų kovotojo nužudymą viename Berlyno parke 2019 metais. Vokietijos valdžios institucijų teigimu, jį užsakė Rusijos žvalgybos tarnybos.

Kai kurie amerikiečių diplomatai mano, kad reikalavimas jį paleisti atėjo iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino, nenorėjusio suteikti politinio postūmio JAV lyderiui Joe Bidenui tuo metu, kai tarp šalių vyrauja aršus priešiškumas dėl karo Ukrainoje, rašė „The New York Times“.

Rogeris Carstensas, specialusis JAV pasiuntinys įkaitų reikalams, CNN televizijai sakė, kad penktadienį, kitą dieną po B. Griner ir V. Buto apsikeitimo, kalbėjosi su P. Whelanu.

Jis išreiškė savo „nusivylimą“, teigė R. Carstensas.

„Štai ką jam pasakiau. Pasakiau: „Paulai, tu turi šio prezidento įsipareigojimą. Prezidentas yra susitelkęs. Valstybės sekretorius yra susitelkęs. Aš tikrai esu susitelkęs, ir mes sugrąžinsime tave namo... Išlaikyk tikėjimą. Mes ateisime tavęs pasiimti“, – sakė JAV prezidento pasiuntinys.

Pats V. Putinas penktadienį lankydamasis Kirgizijoje sakė, kad tolesni apsikeitimai kaliniais yra „galimi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.