„Amnesty International“ apkaltino Ispaniją ir Maroką dėl 37 migrantų žūties pasienyje

„Amnesty International“ apkaltino Ispaniją ir Maroką, kad jos abi atsakingos už mažiausiai 37 migrantų žūtį prie Ispanijos Šiaurės Afrikos eksklavo Meliljos pasienio tvoros.

 Amnesty International.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Amnesty International.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 13, 2022, 9:18 PM

Birželio 24 d. keli šimtai migrantų, daugiausia iš Sudano, bandė įveikti pasienio tvorą tarp Maroko ir Meliljos, kad patektų į Europos Sąjungą. Oficialiais duomenimis, žuvo mažiausiai 23 žmonės, šimtai buvo sužeisti, 77 žmonės nuo to laiko žmogaus teisių grupių Maroke paskelbti dingusiais. Kaip matyti iš vaizdo įrašų, Maroko saugumo pajėgos žiauriai susidorojo su jaunais vyrais.

Ispanija ir Marokas neigia savo atsakomybę dėl žuvusiųjų. Po incidentų Maroko vyriausybė suvertė kaltę patiems migrantams, apkaltinusi juos „panaudojus smurtą“ prieš saugumo pajėgas. Liepą Maroko žmogaus teisių taryba pareiškė, kad migrantai panaudojo „ypatingą smurtą“. Maždaug 2000 žmonių, apsiginklavusių akmenimis, lazdomis ir aštriais daiktais, įtariami šturmavę sienos perėją. Vienu atveju migrantai paėmė „įkaitu“ apsaugos darbuotoją, tvirtino Žmogaus teisių taryba.

Ispanijos vidaus reikalų ministerija antradienį griežtai paneigė šiuos kaltinimus ir pavadino juos „visiškai melagingais“. Ministerija tvirtina, kad tuo metu Ispanijos teritorijoje medicininė pagalba buvo suteikta 11 migrantų.

„Amnesty International“ skyriaus Ispanijoje direktorius Estebanas Beltranas sakė, kad abi šalys kaltos dėl „nusikaltimų žmoniškumui“. Ispanijos pareigūnai nepadėjo sužeistiesiems, bet jėga išstūmė juos atgal į Maroką, sakė jis.

Antradienį Madride surengtoje spaudos konferencijoje „Amnesty International“ generalinė sekretorė Agnès Callamard kalbėjo apie masines žudynes, priverstinius dingimus, kankinimus, priverstinį grąžinimą ir rasizmą. „Amnesty International“ direktoriaus pavaduotoja Viduriniams Rytams Amna Guellali paragino atlikti nepriklausomą tyrimą.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.