Jungtinė Karalystė: dėl smurto Mančesteryje Kinija atšaukė šešis diplomatus

Kinija atšaukė iš Jungtinės Karalystės šešis diplomatus, įskaitant generalinį konsulą Mančesteryje, kai jie buvo apkaltinti Honkongo protestuotojo užpuolimu šiaurės Anglijos mieste, trečiadienį pranešė Didžioji Britanija.

Jungtinės Karalystės ir Kinijos vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Jungtinės Karalystės ir Kinijos vėliavos.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2022, 5:57 PM

Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly sakė, kad šeši pasiuntiniai paliko šalį, nesutikę atsisakyti savo diplomatinės neliečiamybės, kad būtų apklausti policijos dėl spalio mėnesio incidento, tam Londonas buvo nustatęs terminą iki trečiadienio.

Mančesterio policija pradėjo baudžiamąjį tyrimą, kai Bobas Chanas iš Honkongo pareiškė, kad per protestą prieš Pekiną Kinijos diplomatai su juo elgėsi „barbariškai“– įtempė jį į savo kompleksą ir užpuolė.

„Atlikdami šį tyrimą paprašėme, kad šeši Kinijos pareigūnai atsisakytų savo diplomatinio neliečiamumo ir juos būtų galima apklausti“, – trečiadienį sakė J. Cleverly. Jis pridūrė, kad Kinijos ambasada Londone buvo informuota apie terminą, per kurį „jie turi imtis veiksmų“. „Reaguodama į mūsų prašymus, Kinijos vyriausybė dabar pašalino iš JK šiuos pareigūnus, įskaitant patį generalinį konsulą“, – pažymėjo J. Cleverly.

Didžiosios Britanijos vyriausiojo diplomato žodžiais, Londono atsakas parodė, kad šalis „laikosi teisinės valstybės principų“ ir „rimtai vertina tokius incidentus“.

Pasirodžius filmuotai medžiagai, patvirtinusiai protestuotojo už demokratiją teiginius, spalio mėnesį Užsienio reikalų ministerija iškvietė Kinijos reikalų patikėtinį Londone Yang Xiaoguangą. Valdančiųjų konservatorių aukšto rango įstatymų leidėjai kaltina generalinį konsulą Zheng Xiyuaną, vieną aukščiausių Kinijos diplomatų Jungtinėje Karalystėje, kad jis buvo įvykio vietoje Mančesteryje ir per taikų protestą plėšė plakatus.

Šešių Kinijos pasiuntinių pašalinimą iš šalies palankiai vertina griežtos linijos politiką Kinijos atžvilgiu palaikanys konservatoriai, reikalavę išsiųsti juos iš šalies bei kaltinę JK vyriausybę pataikaujant Pekinui. Parlamento narė ir Užsienio reikalų komiteto pirmininkė Alicia Kearns sakė, kad visi šeši „kaip bailiai pabėgo iš JK, aiškiai parodydami, kad yra kalti“. Jos žodžiais, dabar Užsienio reikalų ministerija turi juos paskelbti nepageidaujamais asmenimis ir aiškiai pasakyti, kad jie daugiau niekada nelaukiami JK.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.