Danijos premjerė pristatė naująją vyriausybę

Danijos premjerė Mette Frederiksen ketvirtadienį pristatė trijų partijų daugumos koaliciją, suformuotą po sunkių derybų kairiųjų ir dešiniųjų aljansą, o vienus svarbiausių postų užims Liberalų partijos lyderis bei buvęs ministras pirmininkas.

Danijos premjerė Mette Frederiksen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Danijos premjerė Mette Frederiksen.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2022, 12:44 PM

Tai pirmas kartas per 44 metus, kai buvo suformuota tokia centristinė vyriausybė – tokiu būdu buvo nutraukta dešimtmečius trukusi dviejų blokų priešprieša.

Liberalų lyderis Jakobas Ellemannas-Jensenas tapo gynybos ministru, o buvęs premjeras Larsas Lokke Rasmussenas, kuris kadaise vadovavo liberalams, bet juos paliko ir įkūrė centristinę Nuosaikiųjų partiją, tapo užsienio reikalų ministru.

Vyriausybėje bus 23 ministrų portfeliai, iš kurių M. Frederiksen socialdemokratai gaus 11, liberalai – septynis, o nuosaikieji – penkis. Tarp jų yra aštuonios moterys ir 15 vyrų.

Naujoji valdančioji koalicija buvo pristatyta vėlai antradienį, po 42 dienas trukusių derybų, prasidėjusių lapkričio 1 dieną įvykus visuotiniams rinkimams.

Šios trys partijos turi 89 mandatus 179 vietų parlamente, jas taip pat remia keturi įstatymų leidėjai, atstovaujantys autonominėms Danijos teritorijoms Grenlandijai ir Farerų saloms.

Pastarąjį kartą Daniją centristų koalicija valdė 8-e dešimtmetyje, socialdemokratams susivienijus su liberalais. Jų valdymas truko aštuonis mėnesius 1978 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.