Kosovas pateikė prašymą priimti į ES

Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurti ketvirtadienį pateikė savo šalies paraišką narystei Europos Sąjungoje (ES), oficialiai pradėdamas ilgai vilkintą procesą, kurį komplikuoja nedraugiški Prištinos ir Belgrado santykiai.

Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurti įteikė paraišką dėl ES narystės Čekijos ES reikalų ministrui Mikuļui Bekui, kurio šalis šiuo metu rotacijos principu šešis mėnesius pirmininkauja 27 narių blokui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kosovo ministras pirmininkas Albinas Kurti įteikė paraišką dėl ES narystės Čekijos ES reikalų ministrui Mikuļui Bekui, kurio šalis šiuo metu rotacijos principu šešis mėnesius pirmininkauja 27 narių blokui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2022, 4:56 PM

A.Kurti įteikė paraišką dėl ES narystės Čekijos ES reikalų ministrui Mikuļui Bekui, kurio šalis šiuo metu rotacijos principu šešis mėnesius pirmininkauja 27 narių blokui.

„Tai istorinė diena Kosovo žmonėms ir puiki diena demokratijai Europoje“, – žurnalistams Prahoje sakė A. Kurti. „Į laišką, kurį atvežiau, sudėtos mūsų piliečių, kurie taip sunkiai dirbo, kad ateitų ši diena, viltys ir svajonės“, – sakė jis. Trečiadienį dokumentus pasirašė A. Kurti, Kosovo prezidentė Vjosa Osmani ir parlamento pirmininkas Glaukas Konjufca.

Briuseliui antradienį suteikus kandidatės statusą Bosnijai, Kosovas buvo paskutinė Vakarų Balkanų šalis, pateikusi paraišką dėl narystės ES. Tačiau penkios bloko narės – Graikija, Ispanija, Rumunija, Slovakija ir Kipras – nepripažįsta Kosovo kaip nepriklausomos šalies. Priština paskelbė nepriklausomybę 2008 m., tačiau Belgradas kartu su svarbiausiomis savo sąjungininkėmis Rusija ir Kinija vis dar laiko Kosovą Serbijos dalimi.

„Esu įsitikinęs, kad mūsų atsidavimas ir ryžtas pakeis ir skeptikų nuomonę“, – sakė A. Kurti ir pridūrė, kad Kosovas nori įstoti į ES kuo greičiau.

Šiam Kosovo siekiui įgyvendinti būtina normalizuoti santykius su Belgradu. Nepaisant ES tarpininkaujamo Prištinos ir Belgrado dialogo, dvi kaimynės nesutaria jau dešimtmečius. Belgradas skatina serbų daugumą Šiaurės Kosove nepaisyti Prištinos valdžios, pastaruoju metu regione pratrūko smurtas, buvo šaudoma, griaudėjo sprogimai.

Neseniai per aukščiausiojo lygio susitikimą Tiranoje ES dar kartą patvirtino savo įsipareigojimą plėtros į Vakarų Balkanus procesui, o Rusijos karas Ukrainoje pabrėžia, kaip svarbu europiečiams stabilizuoti neramų regioną.

Vis dėlto realus šių šalių įstojimas į ES tebėra tolima perspektyva. Nuo karo Ukrainoje pradžios Kosovas ryžtingai stojo į Vakarų pusę, o Serbija atsargiai balansuoja tarp Rytų ir Vakarų, Jungtinėse Tautose pasmerkusi Rusijos invaziją, bet atsisakiusi prisidėti prie Vakarų sankcijų Maskvai.

Kosovas jau pateikė paraišką dėl narystės Europos Taryboje, svarbiausioje žemyno žmogaus teisių organizacijoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.