Kim Jong Uno sesuo gina Šiaurės Korėjos žvalgybos palydovo pajėgumus

Šiaurės Korėja yra sukūrusi pažangias technologijas, leidžiančias daryti vaizdus iš kosmoso, naudojant žvalgybos palydovą, antradienį tvirtino įtakinga lyderio Kim Jong Uno sesuo, po to, kai ekspertai pasišaipė iš nespalvotų vaizdų, kaip pranešama, padarytų iš kosmoso per savaitgalį įvykusį paleidimą.

Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kim Jong Uno sesuo Kim Yo Jong.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2022, 10:39 AM

Kim Yo Jong gynė Šiaurės Korėjos palydovinius pajėgumus po to, kai izoliuotoji šalis pareiškė atlikusi „svarbų paskutinio etapo“ žvalgybinio palydovo kūrimo bandymą.

Tačiau Seulo ekspertai netruko išreikšti abejonių, sakydami, kad nuotraukų, tikriausiai darytų iš palydovo, kokybė yra per prasta.

Ilgame ir piktdžiugiškame pareiškime, kurį perdavė oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA), Kim Yo Jong pareiškė, kad vertinti Pchenjano palydovų kūrimo pažangą ir pajėgumus pagal šias dvi nuotraukas yra „per daug netinkama ir neatsargu“.

Ji tvirtino, kad palydove sumontuota kamera pasižymi „antžeminio valdymo patikimumu, įskaitant padėties valdymo ir fotografavimo kontrolės komandas tinkamoje kosminio skrydžio aplinkoje“.

Kim Yo Jong taip pat teigė, kad palydovo duomenų perdavimo įrenginiai ir šifravimo apdorojimo technologija yra patikimi.

„Atlikome būtiną bandymą ir pranešėme apie reikšmingą ir patenkinamą rezultatą, kurio netrūko“, – sakė ji.

Karinio žvalgybinio palydovo kūrimas buvo vienas iš svarbiausių Pchenjano gynybos projektų, kurį praėjusiais metais nurodė Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas.

Šiaurės Korėjai taikomos griežtos tarptautinės sankcijos už branduolinių ginklų programas, tačiau taikiems palydovų paleidimams tokie pat apribojimai netaikomi.

Visgi analitikai teigia, kad tokio palydovo sukūrimas suteiktų Šiaurės Korėjai priedangą išbandyti uždraustas tarpžemynines balistines raketas (ICBM), nes jos naudoja daugelį tų pačių technologijų.

Anksčiau šiais metais Pchenjanas atliko du paleidimus, teigdamas, kad bando žvalgybinio palydovo komponentus, o Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja tvirtino, kad tai greičiausiai buvo naujos ICBM „Hwasong-17“ komponentai.

Kim Yo Jong atmetė teiginius, kad vietoj Šiaurės Korėjos palydovų buvo paleistos menkai užmaskuotos uždraustos ICBM.

„Jei sukursime ICBM, paleisime ICBM, o ne bandysime tolimojo nuotolio raketas, užmaskuotas kaip palydovai“, – sakė ji.

Kim Yo Jong taip pat atmetė analitikų, abejojančių, kad Šiaurės Korėja turi pažangią technologiją, kurios reikia, kad raketa galėtų išlikti veikianti po grįžimo į Žemės atmosferą, nuomones, teigdama, kad ji paaiškins tai „lengvai suprantamu būdu“ jų oponentams.

„Jei grįžimo į atmosferą technologija būtų nepakankama, iki pat smūgio momento nebūtų įmanoma gauti nuotolinių duomenų iš pilotinio kovinio vieneto“, – sakė ji.

Savaitgalį raketą Šiaurės Korėja paleido po metus trukusių precedento neturinčių ginklų bandymų, įskaitant prieš mėnesį paleistą pažangiausią tarpžemyninę balistinę raketą.

JAV ir Pietų Korėja jau kelis mėnesius perspėja, kad Pchenjanas rengiasi atlikti septintąjį branduolinį bandymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.