Ukrainos lyderis V. Zelenskis atvyko į Vašingtoną, užsitikrino naują JAV karinę pagalbą

Pirmą kartą nuo Rusijos invazijos pradžios į užsienį išvykęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį atvyko į Vašingtoną.

 V. Zelenskis ir J. Bidenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis ir J. Bidenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis ir J. Bidenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis ir J. Bidenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis ir J. Bidenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis ir J. Bidenas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 V. Zelenskis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis įteikė apdovanojimą J. Bidenui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Zelenskis įteikė apdovanojimą J. Bidenui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Dec 21, 2022, 8:59 PM, atnaujinta Dec 22, 2022, 12:22 AM

Ukrainiečių lyderį prie Baltųjų rūmų pasitiko JAV prezidentas Joe Bidenas su žmona Jill.

„Ketiname toliau stiprinti Ukrainos gebėjimą gintis, visų pirma oro gynybą“, – pareiškė J. Bidenas V. Zelenskiui, jiems susėdus prie židinio Ovaliniame kabinete.

Prezidentas Vladimiras Putinas „mėgina panaudoti žiemą kaip ginklą, bet ukrainiečiai ir toliau įkvepia pasaulį“, sakė J. Bidenas.

„Sakau tai nuoširdžiai – įkvepia ne tik mus, bet ir visą pasaulį, savo drąsa ir tuo, kaip jie nusprendė priešintis ir patys spręsti savo ateitį“, – pažymėjo JAV prezidentas.

Vėliau V. Zelenskis sakys kalbą Kongrese, kuris baigia rengti naują 45 mlrd. JAV dolerių (42,3 mlrd. eurų) vertės pagalbos naujiems metams besirengiančiai Ukrainai paketą.

„Didelė parama“

Baltuosiuose rūmuose V. Zelenskis padėkojo J. Bidenui už jo „didelę paramą ir lyderystę visoje Europoje“.

„Manau, labai sunku suprasti, ką tai reiškia, kai mes sakome, kad esame dėkingi, bet reikia tikrai tai pajusti“, – pareiškė V. Zelenskis anglų kalba.

Į Jungtines Valstijas jis nuvyko po rizikingo apsilankymo fronto linijoje Bachmute, kur vyksta įnirtingi mūšiai tarp Ukrainos gynėjų ir įsiveržusių Rusijos pajėgų.

V. Zelenskis J. Bidenui įteikė apdovanojimą, kurį, anot jo, jam perdavė „tikras didvyris“ – vienas kapitonas, paskirtas eksploatuoti vieną iš raketinės artilerijos sistemų HIMARS, kurios padėjo Kyjivui pakeisti jėgų balansą šiame konflikte.

„Jis yra labai drąsus ir jis pasakė, perduokite tai labai drąsiam prezidentui“, – sakė V. Zelenskis.

Įstatymų leidėjai Ukrainos lyderio kelionę į Vašingtoną jau palygino su Winstono Churchillio pasirodymu Kapitolijuje Kalėdų laikotarpiu 1941 metais, praėjus kelioms dienoms po Japonijos atakos prieš amerikiečių karinio laivyno bazę Perl Harbore, kuri paskatino Jungtines Valstijas įsitraukti į Antrąjį pasaulinį karą.

„Man ypač skaudu būti čia tuo metu, kai į Kongresą karo metu kreipiasi dar vienas didvyriškas lyderis ir kai ant kortos pastatyta pati demokratija“, – pareiškė Atstovų rūmų pirmininkė Nancy Pelosi, tvirta Ukrainos rėmėja.

Nauja raketų gynyba

V. Zelenskiui atvykus į Vašingtoną, Jungtinės Valstijos paskelbė apie dar vieną 1,85 mlrd. JAV dolerių (1,74 mlrd. eurų) vertės pagalbos Ukrainai paketą iš biudžete anksčiau numatytų lėšų. Į šį paketą pirmą kartą įtraukta pažangios oro gynybos sistemos „Patriot“ baterija, gebanti numušti sparnuotąsias raketas ir trumpojo nuotolio balistines raketas.

Ukrainos oro gynybos sistemos atlieka itin svarbų vaidmenį ginant šalį nuo Rusijos smūgių ir neleidžiant Maskvos pajėgoms įgyti oro erdvės kontrolės.

Tačiau ne vieną pralaimėjimą mūšio lauke patyrusi Rusija pradėjo sistemingai taikytis į svarbią Ukrainos infrastruktūrą ir savo smūgiais jau sutrikdė elektros, vandens bei šilumos tiekimą milijonams žmonių.

„Mes ir toliau remsime Ukrainą tiek, kiek reikės, kad Kyjivas galėtų toliau gintis ir, kai ateis laikas, prie derybų stalo turėtų tvirčiausias įmanomas pozicijas“, – pažymėjo JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pranešime, kuriame paskelbė apie naują pagalbą.

Ukrainos lyderio vizitas į Vašingtoną buvo suplanuotas tyliai: iš pradžių J. Bidenas ir V. Zelenskis gruodžio 11-ąją pasikalbėjo telefonu, po to prieš savaitę buvo atsiųstas oficialus kvietimas, o sekmadienį vizitas buvo patvirtintas, pareiškė JAV pareigūnai.

Į Vašingtoną jis atskrido oficialiu JAV vyriausybės lėktuvu ir skrydžių sekimo svetainėse matyti, kad orlaivis atskrido iš Žešovo – netoli sienos su Ukraina esančio Lenkijos miesto, kuris yra tapęs Vakarų Ukrainai siunčiamos paramos centru.

Ukraina Jungtinėse Valstijose yra plačiai palaikoma, tačiau yra ir ją kritikuojančiųjų, pavyzdžiui, keli kraštutinių dešiniųjų pažiūrų respublikonai, kurie arba nepritaria pagalbai, arba reiškia simpatiją V. Putinui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.