Irano teismas turės iš naujo nagrinėti mirties bausme nuteisto protestuotojo bylą

Irano Aukščiausiasis Teismas nurodė iš naujo nagrinėti bylą jauno iraniečio, kuris buvo nuteistas mirties bausme už dalyvavimą protestuose dėl Mahsos Amini mirties, atžvilgiu, trečiadienį pranešė teismai.

Irano teismas turės iš naujo nagrinėti mirties bausme nuteisto protestuotojo bylą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Irano teismas turės iš naujo nagrinėti mirties bausme nuteisto protestuotojo bylą.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2022, 8:39 AM

Mahanas Sadratas buvo vienas iš keliolikos iraniečių, nuteistų mirties bausme po to, kai jie buvo pripažinti kaltais dėl tariamai sunkių nusikaltimų, įvykdytų per protestus, kuriuos išprovokavo 22 metų kurdų kilmės iranietės Mahsos Amini mirtis rugsėjo 16 dieną, kai ji buvo suimta už tariamą šalies aprangos taisyklių pažeidimą.

„Buvo nustatyta, kad kaltinamojo prašymas dėl proceso atnaujinimo atitinka įstatymus,.. todėl byla buvo perduota teismui nagrinėti iš naujo“, – pranešė teisminės valdžios naujienų svetainė „Mizan Online“.

Trečią dešimtį metų pradėjęs M. Sadratas buvo nuteistas už „moharebeh“ – „karą prieš Dievą“ pagal Irano šariato teisę, už kurio pažeidimą Irane gresia mirties bausmė.

Anksčiau šį mėnesį Irano oficialioji naujienų agentūra IRNA pranešė, kad jis buvo nuteistas dėl kaltinimų, jog išsitraukė peilį ir sukėlė baimę bei nesaugumo jausmą kitiems.

IRNA taip pat pridūrė, kad lapkričio 3 dieną vykusiame teismo posėdyje M. Sadratas nepripažino savo kaltės dėl jam pateiktų kaltinimų, tačiau pareiškė, kad jis padegė motociklą.

Irano pareigūnai teigia, kad per kelis mėnesius trunkančius protestus žuvo šimtai žmonių, įskaitant dešimtis saugumo pajėgų darbuotojų.

Skelbiama, kad tūkstančiai žmonių buvo suimti.

Šiitiškos respublikos teismai pranešė, kad dėl protestų 11 asmenų buvo paskelbta mirties bausmė, dviem iš jų ji jau buvo įvykdyta.

Gruodžio 12 dieną Iranas viešai pakorė 23 metų protestuotoją Majidrezą Rahnavardą, kurį Mašhado miesto teismas nuteisė mirties bausme už tai, kad jis peiliu nužudė du saugumo pajėgų narius ir sužeidė dar keturis žmones.

Keturiomis dienomis anksčiau Mohsenui Shekari buvo įvykdyta egzekucija už tai, kad jis mačete sužeidė saugumo pajėgų narį.

Teigiama, kad yra dar keliolika kaltinamųjų, kuriems taip pat gali būti skirta mirties bausmė.

Trečiadienį „Mizan Online“ pranešė, kad mirties nuosprendis gydytojui Hamidui Ghare-Hasanlou nėra galutinis.

„Kol kas galutinis nuosprendis nepriimtas, o byla... nagrinėjama Aukščiausiame Teisme“, – teigiama naujienų svetainės išplatintame pranešime.

Tarptautinė nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ teigia, jog gydytojas ir jo žmona Farzaneh vyko į asmens, nužudyto protestų metu, laidotuves, kai „pateko į chaosą, kilusį po mirtino išpuolio prieš saugumo pajėgų narį“.

Trečiadienį laikraštis „Etemad“ paskelbė, kad „H. Ghare-Hasanlou mirties nuosprendis buvo panaikintas“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.