Mirė buvęs Estijos premjeras, vienas iš Baltijos kelio iniciatorių, E. Savisaaras

Ketvirtadienį, sulaukęs 72 metų, mirė buvęs Estijos ministras pirmininkas Edgaras Savisaaras, vienas iš svarbiausių Estijos išsivadavimo iš Sovietų sąjungos laikotarpio politikų.

Estija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Estija.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2022, 8:46 AM

„E. Savisaaras buvo viena iš didžiųjų Estijos politinio kraštovaizdžio asmenybių, suvaidinusi svarbų vaidmenį kuriant naująją nepriklausomą Estiją“, – pareiškė Valstybės kanceliarija Taline.

Prieš tris dešimtmečius E. Savisaaras ryžtingai prisidėjo prie mažos Baltijos jūros valstybės šiaurės rytų Europoje, kuri dabar yra ES ir NATO narė, nepriklausomybės.

Jis buvo „Baltijos kelio“, 600 km ilgio žmonių grandinės nuo Talino iki Vilniaus 1989 metais, iniciatorius.

E. Savisaaras taip pat vadovavo pereinamojo laikotarpio vyriausybei ir tapo pirmuoju 1991 metais nepriklausomybę atgavusios Estijos vyriausybės vadovu, o 1992 metais atsistatydino.

Vėliau su kairiąja Centro partija, kuriai vadovavo iki 2016 metų, E. Savisaaras vadovavo Vidaus reikalų ir Ekonomikos ministerijoms, buvo Talino meras.

Jo karjerą aptemdė keli partijų finansavimo bei korupcijos skandalai. „Be Edgaro Savisaaro trys Estijos politikos dešimtmečiai būtų buvę nuobodesni ir ne tokie spalvingi“, – rašė prezidentas Alaras Karisas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.