Sirijoje per išpuolius, dėl kurių kaltinami džihadistai, žuvo kovotojas ir 12 naftininkų

Per išpuolius Sirijos rytuose žuvo 12 naftos telkinių darbuotojų ir vienas kurdų kovotojas, penktadienį pranešė karą stebinti organizacija, praėjus dienai po to, kai Sirijos kurdų vadovaujamos pajėgos paskelbė apie puolimą prieš džihadistus.

Sirija.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Sirija.<br>AFP/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2022, 3:31 PM

12 žuvusiųjų per vieną išpuolį netoli naftos telkinio, esančio į vakarus nuo Deir ez Zoro provincijos, skaičių nurodė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi karą stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR), kuri remiasi gausiais šaltiniais Sirijoje.

Per atskirą pasalą netoli Šadadžio, į pietus nuo šiaurės rytinio Hasekės miesto, žuvo kurdų vadovaujamų Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) kovotojas ir dar penki buvo sužeisti, pranešė SOHR.

Ji apkaltino su grupuote „Islamo valstybė“ (IS) susijusias kuopeles, kurios anksčiau vykdė išpuolius abiejose teritorijose.

Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA buvo pranešusi, kad per „teroristinį išpuolį, kurio taikinys buvo trys autobusai, vežę darbuotojus“ iš al Taimo naftos telkinio, kurį kontroliuoja Sirijos vyriausybė, žuvo 10 žmonių.

„Išpuolis prasidėjo sprogstamaisiais užtaisais, kurie sprogo autobusams važiuojant pro šalį, o tada grupuotės kovotojai juos apšaudė“, – naujienų agentūrai AFP sakė SOHR direktorius Rami Abdel Rahmanas.

Nepaisant to, kad beveik prieš ketverius metus Jungtinių Valstijų remiamos kurdų pajėgos nugalėjo jos „kalifatą“ Sirijoje, IS ir toliau rengia išpuolius Sirijoje ir kitapus sienos Irake.

Ketvirtadienį SDF pranešė, kad pradėjo puolimą prieš IS po to, kai džihadistai neseniai užpuolė kalėjimą savo buvusiame bastione Rakoje.

SDF, kurios reguliariai vykdo operacijas prieš džihadistus, teigė, kad naujausio puolimo tikslas – išstumti IS kovotojus iš teritorijų, kurios buvo „pastarųjų teroristinių išpuolių šaltinis“.

Pajėgos sakė, kad operaciją vykdo kartu su Jungtinių Valstijų remiama koalicija, kovojančia su IS, nors tarptautinės pajėgos iš karto nepatvirtino, kad dalyvauja.

SDF teigė, kad be sužlugdytos atakos Rakoje IS kovotojai neseniai surengė aštuonis išpuolius Deir ez Zoro rajone, Hasekėje ir perkeltų asmenų al Holo stovykloje, kurioje gyvena IS kovotojų šeimų nariai.

Penktadienį SDF pranešė, kad per naujai pradėtą operaciją gyvenamuosiuose rajonuose buvo suimti 52 IS „samdiniai ir pagalbininkai“.

Bando „pasinaudoti padėtimi“

Pirmadienį SDF nurodė, kad šeši kurdų kovotojai žuvo, kai IS kariai atakavo kompleksą Rakoje, siekdami išlaisvinti ten įkalintus bendražygius kovotojus.

Kalbėdamos apie pastarojo meto Turkijos antskrydžius prieš kurdų pajėgas Sirijos šiaurės rytuose, SDF sakė, kad IS bando „pasinaudoti padėtimi“.

Turkija remia sukilėlius Sirijos šiaurinėje pasienio zonoje, tačiau priešinasi Sirijos kurdams, kuriuos laiko neatsiejamai susijusiais su kurdų „teroristais“ savo šalyje.

2014 metais užgrobusi didžiules Irako ir Sirijos teritorijas, IS valdė, pasitelkdama žiaurias priemones, kol JAV vadovaujamos koalicijos remiamos vietos pajėgos ją nugalėjo – iš pradžių 2017 metų pabaigoje Irake, o 2019 metų kovą – Sirijoje.

Sausio mėnesį džihadistai nužudė devynis Sirijos karius ir sąjungininkų milicininkus prie naftos gavybos įrenginių Deir ez Zoro pakraštyje, tuo metu teigė SOHR.

Tai įvyko praėjus maždaug mėnesiui po to, kai, kaip pranešama, per išpuolį prieš naftininkus vežusį autobusą žuvo mažiausiai 10 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.