Irane paskirta dar viena mirties bausmė už dalyvavimą protestuose: kaltinama „pagedimu Žemėje“

Irano teismų sistema ketvirtadienį paskelbė, kad skyrė mirties bausmę vyrui, nuteistam dėl vaidmens protestuose, kuriuos išprovokavo moralės policijos sulaikytos jaunos Irano kurdės Mahsos Amini mirtis.

Iraniečių protestuotojai Paryžiuje.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Iraniečių protestuotojai Paryžiuje.<br>ZumaPress/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2023, 3:36 PM

Arshia Takdastanas buvo nuteistas už tai, kad vadovavo protestavusiai „miniai pagrindinėje [šiaurinio] No Šahro miesto aikštėje ir įvykdė reikšmingų nusikalstamų veiksmų“, pranešė teisminės valdžios naujienų svetainė „Mizan Online“.

A. Takdastanas buvo apkaltintas „pagedimu Žemėje“ ir „priešiškumu Dievui“. Pagal Irano įstatymus abu šie dalykai yra nusikaltimai ir už juos baudžiama mirtimi.

Irane jau daugiau kaip trys mėnesiai vyksta demonstracijos, įsiplieskusios rugsėjo 16-ąją mirus dėl Irane galiojančio griežto moterų aprangos kodekso pažeidimo sulaikytai M. Amini.

Teisminė valdžia nenurodė, kada A. Takdastanas buvo areštuotas, bet pažymėjo, kad jis turi teisę apskųsti nuosprendį Aukščiausiajame Teisme.

Nuo to laiko, kai kilo protestai, mirties bausmės jau buvo įvykdytos dviem žmonėms. Teismai nurodo, kad dėl protestų, kuriuos Irano pareigūnai vadina „riaušėmis“, paskelbė mirties nuosprendžius dar 12 žmonių.

Šeši iš šių nuteistųjų laukia naujų teismo procesų, o keturių mirties bausmes Aukščiausiasis Teismas patvirtino.

Pareigūnų teigimu, per neramumus jau žuvo šimtai žmonių, įskaitant saugumo pajėgų narius, o dar tūkstančiai buvo areštuoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.