Irane dėl protestų dar dviem vyrams įvykdyta mirties bausmė

Iranas šeštadienį įvykdė mirties bausmę dviem vyrams, nuteistiems už sukarintų pajėgų nario nužudymą per protestus, kuriuos sukėlė jaunos moters mirtis areštinėje, pranešė teismai.

Iranas šeštadienį įvykdė mirties bausmę dviem vyrams, nuteistiems už sukarintų pajėgų nario nužudymą per protestus, kuriuos sukėlė jaunos moters mirtis areštinėje, pranešė teismai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Iranas šeštadienį įvykdė mirties bausmę dviem vyrams, nuteistiems už sukarintų pajėgų nario nužudymą per protestus, kuriuos sukėlė jaunos moters mirtis areštinėje, pranešė teismai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2023, 10:01 AM

Pastarieji pakorimai padvigubino egzekucijų, susijusių su visoje šalyje vykstančiais protestais, kurie peraugo į raginimus padaryti galą Irano režimui, skaičių iki keturių.

Gruodį mirties bausmė buvo įvykdyta dviem vyrams, sukeldama visuotinį pasipiktinimą.

„Mohammad Mahdi Karamis ir Seyyedas Mohammadas Hosseinis, pagrindiniai nusikaltimo, dėl kurio nukankintas Ruhollah Ajamianas, vykdytojai, šį rytą buvo pakarti“, – pranešė teisminės valdžios naujienų agentūra „Mizan Online“.

Gruodžio pradžioje pirmosios instancijos teismas abu vyrus nuteisė mirties bausme, teigė ji.

Antradienį Aukščiausiasis Teismas paliko galioti nuosprendį skirti mirties bausmę, kaltindamas juos lapkričio 3 dieną nužudžius R. Ajamianą.

Į vakarus nuo Teherano esančiame Karadže žuvo su Islamo revoliucijos gvardijos korpusu (IRGC) susijusios basidžių milicijos narys.

Anksčiau prokurorai nurodė, kad 27 metų vyrą nuogai išrengė ir nužudė grupė gedėtojų, kurie pagerbė nužudytą protestuotoją Hadisą Najafi.

Šie mirties bausmės nuosprendžiai buvo įvykdyti nepaisant tarptautinių teisių gynimo grupių kampanijos, kurioje buvo prašoma pasigailėti šių dviejų vyrų gyvybių.

Organizacija „Amnesty International“ pasmerkė „pagreitintą nesąžiningą grupinį teismo procesą“, kuris, jos teigimu, nebuvo „panašus į prasmingą teisminį procesą“.

Mohammado Mehdi Karamio tėvas Irano žiniasklaidai sakė, kad šeimos advokatas negalėjo susipažinti su jo sūnaus bylos medžiaga.

Osle įsikūrusios teisių gynimo grupės „Iran Human Rights“ (IHR) duomenimis, M. M. Karamiui buvo 22 metai. S. M. Hosseinio amžius iš karto nebuvo aiškus.

Valdžia yra suėmusi tūkstančius žmonių, dalyvavusių demonstracijose, kurios prasidėjo rugsėjo mėnesį mirus 22 metų Mahsai Amini.

Irano kurdė buvo sulaikyta moralės policijos už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą režimo nustatytą moterų aprangos kodą.

Remiantis oficialia informacija pagrįstu naujienų agentūros AFP skaičiavimu, teismai dėl demonstracijų mirties bausme nuteisė 14 žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.