Palestiniečių premjeras: Izraelio sankcijos yra „naujas karas“

Palestiniečių ministras pirmininkas Mohammadas Shtayyeh pirmadienį daugybę Izraelio taikomų priemonių pavadino „nauju karu“ prieš Palestinos savivaldą, kurio tikslas – pastūmėti ją „prie bedugnės krašto“.

Palestiniečių ministras pirmininkas Mohammadas Shtayyeh.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Palestiniečių ministras pirmininkas Mohammadas Shtayyeh.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 9, 2023, 8:37 PM

Naujoji Izraelio dešiniojo sparno vyriausybė penktadienį pareiškė, kad Palestinos savivalda negaus milijonų dolerių mokestinių pajamų.

Tai įvyko po sėkmingų PA pastangų, kad Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja balsuotų dėl Izraelio vykdomos palestiniečių teritorijų okupacijos klausimo perdavimo Tarptautiniam Teisingumo Teismui.

Palestiniečių premjeras sakė, kad atsakomosios priemonės yra „naujas karas prieš Palestinos žmones, jų pajėgumus ir lėšas, taip pat karas prieš nacionalinę valdžią (Palestinos savivaldą) ir jos išlikimą“.

Tokiomis sankcijomis „siekiama pakenkti valdžiai ir pastūmėti ją ant ribos – finansiškai ir instituciškai“, sakė M. Shtayyeh savaitinio vyriausybės posėdžio pradžioje.

Izraelio vyriausybė teigė, kad ši maždaug 40 mln. JAV dolerių (apie 37 mln. eurų) suma bus paskirstyta „aukų, nužudytų per palestiniečių teroristinius išpuolius, šeimoms“.

Izraelis ne kartą sulaikė Palestinos savivaldos vardu surenkamus mokesčius ir muitus, ypač reaguodamas į tai, kad Palestinos savivalda moka išmokas palestiniečių, kuriuos nužudė Izraelio pajėgos arba kurie žuvo per išpuolius prieš izraeliečius, šeimoms.

Aptardamas šį žingsnį Izraelio finansų ministras Bezalelis Smotrichas sekmadienį įspėjo, kad pinigų stokojanti Palestinos savivalda „turės nuspręsti, ar nori toliau egzistuoti“.

„Kol Palestinos savivalda skatina terorą ir yra priešas, koks yra mano interesas padėti jai toliau egzistuoti?“ – B. Smotrichas klausė spaudos konferencijoje.

Izraelio vyriausybė taip pat nurodė paskelbti moratoriumą palestiniečių statybų planams didžiojoje Vakarų Kranto dalyje, kurią Izraelis yra okupavęs nuo 1967 metų Šešių dienų karo.

Dar vienas žingsnis – Izraelis panaikino kelių pareigūnų, įskaitant palestiniečių užsienio reikalų ministrą Rijadą al Malikį, VIP leidimus, kuriais jiems buvo leista įvažiuoti į Izraelį ir vykti per šalies tarptautinį oro uostą Tel Avive.

Be to, Izraelio nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben-Gviras sekmadienį nurodė policijai uždrausti palestiniečių vėliavas viešose vietose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.