„Islamo valstybė“ prisiėmė atsakomybę už mirtininko išpuolį Kabule

Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) trečiadienį prisiėmė atsakomybę už mirtininko sprogdintojo išpuolį prie užsienio reikalų ministerijos Kabule, per kurį, pasak pareigūnų ir liudininkų, žuvo mažiausiai penki žmonės ir dar 40 buvo sužeisti.

Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) trečiadienį prisiėmė atsakomybę už mirtininko sprogdintojo išpuolį prie užsienio reikalų ministerijos Kabule, per kurį, pasak pareigūnų ir liudininkų, žuvo mažiausiai penki žmonės ir dar 40 buvo sužeisti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Džihadistų grupuotė „Islamo valstybė“ (IS) trečiadienį prisiėmė atsakomybę už mirtininko sprogdintojo išpuolį prie užsienio reikalų ministerijos Kabule, per kurį, pasak pareigūnų ir liudininkų, žuvo mažiausiai penki žmonės ir dar 40 buvo sužeisti.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 12, 2023, 8:40 AM

IS narys prasmuko pro Talibano saugumo užtvaras „prieš susprogdindamas savo sprogstamąjį diržą tarp darbuotojų ir sargybinių“, grupuotės vietinio skyriaus naujienų agentūra „Amaq“ pranešė „Telegram“ platformoje.

Trečiadienį įvykusio sprogimo metu naujienų agentūros AFP komanda atlikinėjo interviu greta esančioje informacijos ministerijoje.

Lauke laukiantis bendrovės vairuotojas matė, kaip prieš susisprogdindamas pro šalį praėjo vyriškis su maišu ir per petį permestu šautuvu.

„Jis praėjo pro mano automobilį ir po kelių sekundžių pasigirdo stiprus sprogimas, – sakė Jamshedas Karimi ir pridūrė, kad matė 20–25 nukentėjusiuosius. – Mačiau, kaip vyras susisprogdino.“

Kabulo policijos atstovas spaudai Khalidas Zadranas sakė, kad per sprogimą žuvo penki civiliai ir dar keli buvo sužeisti.

Vietinis IS padalinys, žinomas kaip „Chorasano Islamo valstybė“ (IS-K), teigė, kad per sprogimą žuvo mažiausiai 20 žmonių, „įskaitant kelis „diplomatinius“ darbuotojus“.

Tuo metu Italijos nevyriausybinė organizacija „Emergency NGO“, valdanti ligoninę Kabule, pranešė, kad priėmė daugiau kaip 40 sužeistųjų.

„Aukų skaičius vis didėja, – sakoma nepaprastosios padėties tarnybos pareiškime. – Mes taip pat įrengėme lovas virtuvėse ir valgykloje.“

AFP patikrintame vaizdo įraše matyti, kad prie aukštomis sienomis aptverto ministerijos komplekso, paženklinto Talibano vėliava, ant kelio išsibarstę gulėjo kūnai.

Kai kurie sužeistieji raitėsi ant žemės, šaukdamiesi pagalbos, o saujelė stebėtojų puolė ją siūlyti.

Pati ministerija neatrodė smarkiai nukentėjusi. Sprogimas taip pat išdaužė vidaus reikalų ministerijos langų stiklus.

„Šiandien Užsienio reikalų ministerijoje turėjo būti Kinijos delegacija, tačiau nežinome, ar ji buvo sprogimo metu“, – AFP sakė informacijos ir kultūros ministro pavaduotojas Muhajeras Farahi.

Tačiau Ahmadullah Muttaqi, premjero kanceliarijos aukšto rango pareigūnas, teigė, kad tuo metu, kai mirtininkas susisprogdino, ministerijoje užsieniečių nebuvo.

JAV specialusis atstovas Afganistane Tomas Westas tviteryje parašė, kad diplomatai „gavo pranešimų apie mažiausiai 20 žuvusiųjų ir dar daugiau sužeistųjų“.

„Šis smurtas neturi jokio tikslo“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.