Vokiečiai ir prancūzai įžvelgia savo šalyse pavojų demokratijai

Vokietijoje ir Prancūzijoje atlikta apklausa parodė, kad šių šalių piliečių manymu, pavojų demokratijai abiejose šalyse kelia socialinė nelygybė, didėjantis socialinis smurtas ir nepakankamas politikų bei verslo atstovų įsipareigojimas gerbti gyventojų interesus.

Vokietijos, Prancūzijos ir ES vėliavos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Vokietijos, Prancūzijos ir ES vėliavos.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 18, 2023, 11:22 AM

Remiantis Heinricho Böllio fondo užsakymu atlikta apklausa, demokratijai kenkia ir mažas rinkėjų aktyvumas bei dezinformacija socialinėje žiniasklaidoje.

Demokratiją savo šalyse gerai vertina tik 48 proc. respondentų Prancūzijoje ir 62 proc. Vokietijoje, vis dėlto dauguma abiejose šalyse nemano, kad demokratijai kyla didelis pavojus. Apklausa atlikta 60-ųjų abiejų šalių bendradarbiavimo sutarties metinių, kurios bus minimos sausio 22 d., proga, jos rezultatai antradienį paskelbti Paryžiuje.

Svarbiausiomis Vokietijos ir Prancūzijos bendradarbiavimo sritimis respondentai laiko energetiką ir gynybą. Trečioje vietoje prancūzams yra ekonomikos ir prekybos apsauga, o vokiečiams – Europos Sąjungos stiprinimas tarptautiniu lygiu. Klimato krizė abiejose šalyse vertinama kaip dar vienas svarbus prioritetas.

Paramą Ukrainai ir sankcijas Rusijai dėl karo su kaimynine šalimi palaiko 60 proc. respondentų Prancūzijoje ir 62 proc. Vokietijoje.

Nuomonių tyrimų institutas „Ipsos“ atliko apklausą 2022 m. gruodžio 15–19 d., abiejose šalyse apklausė po 1000 vyresnių nei 18 metų žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.