Per kelis pastarųjų dienų ekstremistų išpuolius Burkina Fase žuvo 32 žmonės

Vyriausybės pareigūnai antradienį pranešė, kad per kelias dienas Burkina Fase įvykdyti keli džihadistų išpuoliai pareikalavo mažiausiai 32 žmonių, įskaitant karių ir civilių, gyvybių.

Burkina Fasas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Burkina Fasas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 31, 2023, 1:04 PM

Burkina Faso valstybinė informacijos agentūra savo „Facebook“ puslapyje paskelbė, kad pirmadienį per kariuomenės ir džihadistų susirėmimus Falaguntu mieste, Burkina Faso Sachelio regione, žuvo keliolika karių ir vienas civilis. Dar 20 žmonių žuvo per du savaitgalį įvykdytus išpuolius šalies rytų ir vidurio bei vakariniame regionuose.

Keturi žmonės nužudyti šeštadienio popietę, kai tarp Tenkodogo ir Vargajės kaimų ginkluoti užpuolikai sulaikė jų mikroautobusą. Sekmadienį ginkluoti vyrai perėmė keleivinį mikroautobusą, važiavusį iš vakarinio Banforos miesto, pareiškė Kaskadų regiono gubernatorius pulkininkas Jeanas Charlesis dit Yenapono Some'as. Aštuonios moterys ir vienas vyras buvo išlaisvinti, kiti žmonės buvo pagrobti, o jų kūnai su kulkų žymėmis buvo rasti kitą dieną, sakė jis.

Džihadistų smurtas, siejamas su „al Qaeda“ ir grupuote „Islamo valstybė“ (IS), jau kelerius metus siaubia Vakarų Afrikos šalį. Jau žuvo tūkstančiai žmonių, o beveik 2 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus. Nevyriausybinės organizacijos „Armed Conflict Location & Event Data Project“ (ACLED) duomenimis, nuo 2015 metų žuvo beveik 5 000 civilių gyventojų.

Smurtas sukėlė gyventojų nusivylimą ir nepasitikėjimą, o praėjusiais metais buvo įvykdyti du perversmai. Naujasis chuntos lyderis Ibrahimas Traore (Ibrahimas Traorė) rugsėjo mėnesį perėmė valdžią, žadėdamas sustabdyti smurtą, tačiau išpuolių daugėja.

I. Traore sutelkė dešimtis tūkstančių civilių kovotojų kovoti su džihadistais kartu su kariuomene. Tačiau analitikai teigia, kad civiliai kovotojai kaltinami, jog taikosi į kitus civilius, kurie, kaip manoma, bendradarbiauja su džihadistais, o tai skatina atsakomuosius išpuolius.

„Tokių masinių žiaurių nusikaltimų buvo galima tikėtis, nes prognozuota, kad artimiausiais mėnesiais konfliktas paaštrės dėl didesnės gyventojų mobilizacijos per (savanorių) programą ir pastaraisiais mėnesiais gynybos ir saugumo pajėgų vykdomų neteisminių nužudymų tendencijos“, – sakė ACLED analitikas Heni Nsaibia.

„Didėjant valstybės smurtui ir valstybės sankcionuotam smurtui, nenuostabu, kad stiprėja kovotojų smurtas, dar labiau skatinantis išpuolių ir keršto ciklus“, – pridūrė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.