Buvęs Irano prezidentas ir buvęs premjeras ragina imtis politinių pokyčių

Buvęs Irano prezidentas Mohammadas Khatami ir buvęs premjeras Miras Hosseinas Mousavi paragino imtis politinių permainų vykstant protestams, kuriuos sukėlė Mahsa Amini mirtis.

Buvęs Irano prezidentas Mohammadas Khatami.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Buvęs Irano prezidentas Mohammadas Khatami.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 5, 2023, 10:03 PM

Artėjant 1979 m. islamo revoliucijos 44-osioms metinėms, vienas pagrindinių šalies opozicijos veikėjų Mousavi šeštadienį paragino „iš esmės pertvarkyti“ politinę sistemą, kuri, anot jo, susiduria su teisėtumo krize. Sekmadienį reformistų judėjimo lyderis Khatami pareiškime sakė: „Akivaizdu, kad plačiai plinta nepasitenkinimas“.

Khatami sakė tikintis, kad „nesmurtinių pilietinių metodų“ naudojimas gali „priversti valdymo sistemą pakeisti savo požiūrį ir priimti reformas“.

Vietos žiniasklaidos paskelbtame pareiškime Mousavi sakė: „Iranui ir iraniečiams reikia esminės pertvarkos, kurios kontūrus nubrėžia judėjimas „Moteris, gyvenimas, laisvė“, ir jie yra tam pasirengę“.

Jis turėjo omenyje pagrindinį šūkį, skanduotą per demonstracijas, kurias sukėlė 22 metų Irano kurdės Amini mirtis rugsėjo 16 d.

80 metų Mousavi sakė, kad protesto judėjimas prasidėjo „tarpusavio priklausomų krizių“ kontekste ir pasiūlė surengti „laisvą ir sveiką referendumą dėl būtinybės pakeisti ar parengti naują konstituciją“. Jis pavadino dabartinės sistemos struktūrą „netvaria“.

Po pralaimėjimo prezidento rinkimus 2009 m. Mousavi pareiškė kaltinimą didelio masto sukčiavimu dabartinio populisto vadovo Mahmoudo Ahmadinejado naudai, dėl kurio kilo masiniai protestai.

Jis kartu su žmona Zahra Rahnavard Teherane 12 metų buvo namų arešte.

Artimas Islamo respublikos įkūrėjo ajatolos Ruhollah Khomeini patikėtinis Mousavi buvo ministras pirmininkas 1981–1989 m.

„Žmonės turi teisę daryti esminius pakeitimus, kad įveiktų krizes ir nutiestų kelią laisvei, teisingumui, demokratijai ir vystymuisi“, – sakoma Mousavi pareiškime.

„Atsisakymas žengti net mažiausią žingsnį siekiant įgyvendinti piliečių teises, apibrėžtas konstitucijoje... atgraso bendruomenę nuo reformų“.

79 metų Khatami išsakė panašias pastabas ir perspėjo, kad „nėra jokių ženklų, kad valdančioji sistema norėtų reformuotis ir vengti praeities bei dabarties klaidų“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.