M. Podoliakas: Stambule vykusiose derybose Su Rusija nebuvo pasiekta jokių susitarimų

Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas paneigė pranešimus, kad esą praėjusių metų kovą Stambule buvo pasiekta susitarimų su Rusijos Federacija.

Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas paneigė pranešimus, kad esą praėjusių metų kovą Stambule buvo pasiekta susitarimų su Rusijos Federacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas paneigė pranešimus, kad esą praėjusių metų kovą Stambule buvo pasiekta susitarimų su Rusijos Federacija.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 6, 2023, 4:15 PM

M. Podoliakas tai pareiškė leidiniui „Bild“, kuris jį paprašė pakomentuoti kai kurių Vokietijoje žinomų žmonių, „labai susirūpinusių“ dėl galimos eskalacijos, pasisakymus.

„Tai didelė apgaulė... Su Rusija 2022 metų kovą nebuvo jokių susitarimų“, – patikino patarėjas.

Jis patikslino, jog kai Ukraina vis dar nesuprato, kokį karą kariauja Rusija, Kijevas siūlė išvesti Rusijos kariuomenę, o tada sėsti prie derybų stalo ir aptarti visus ginčijamus klausimus. Vienas iš pasiūlymų buvo suteikti Ukrainai aiškias ir suprantamas saugumo garantijas.

„Prezidentas Volodymyras Zelenskis pasiūlė atitraukti kariuomenę į vasario 23 d. pozicijas, o tada sėsti prie derybų stalo ir aptarti Ukrainai ir Rusijai opius klausimus“, – sakė M. Podoliakas, komentuodamas vienos iš Kairiųjų partijos lyderių Sahros Wagenknecht žodžius. Ši Vokietijos politikė teigė, jog „per Ukrainos ir Rusijos derybas Stambule 2022 metų kovą jau buvo susitarta dėl dokumento, kuriame abi šalys sutiko, kad rusai pasitrauks už linijų iki invazijos, o Kyjivas atsisakys narystės NATO“.

S. Wagenknecht taip pat teigė, kad reikia „baigti šį siaubą, o ne jį tęsti neribotą laiką tiekiant ginklus“, ir priversti šalis sėsti prie derybų stalo ir ieškoti taikaus sprendimo.

Į tai M. Podoliakas pareiškė: „Šis žmogus sako, kad Ukraina turi pasiduoti, Ukraina turi atsiklaupti, Ukraina turi įvykdyti Rusijos ultimatumą, Ukraina turi mirti“, jis nesupranta šio karo esmės, o jei supranta, tai kalba tik Maskvos interesais.

Vokiečių pramogų pasaulio žvaigždei Dieteriui Bohlenui, kuris taip pat nori taikos derybų, konflikto įšaldymo ir skundžiasi sankcijomis, patarėjas pasiūlė atvykti į Ukrainą ir vietoje suvokti, kad 2022 metų vasario 24-ąją 250 tūkst. kareivių armija su šarvuočiais ir tankais užpuolė kaimyninę šalį, paleido į gyvenamųjų namų kvartalus daugiau kaip 6,5 tūkst. raketų ir sunaikino daugiau kaip tūkstantį gyvenviečių.

Į žurnalo „Emma“ redaktorės Alice Schwarzer nuogąstavimams dėl „nuolat artėjančio pasaulinio karo pavojaus“ M. Podoliakas atsakė taip: „Jeigu laiku gausime ginklų, kurių mums reikia, karo globalizacijos nebus... Ukraina kovos iki pabaigos. O Rusija nesustos, jei nepralaimės, Rusija ir toliau investuos į chaosą ir Europos kriminalizavimą, į teroristines organizacijas ir politinį kišimąsi“.

Reaguodamas į kitų žinomų žmonių, raginančių „atsižvelgti į Rusijos saugumo interesus“, poziciją, M. Podoliakas jiems patarė „giliau suvokti šio karo esmę“. „Čia reikia kalbėti ne apie NATO, ne apie sankcijas, ne apie Rusijos Federacijos saugumo garantijas, ne apie kažkokį daugiapolį pasaulį, o apie demonstratyvų kitos valstybės naikinimą“, – pabrėžė jis.

„Mes negalėsime vesti derybų su Rusija, nes Rusija nori turėti teisę mus žudyti, Rusija nori atimti mūsų suverenitetą... Mūsų tauta sako, kad šį karą reikia kariauti iki galo. Tai labai svarbu, mes norime, kad karo nusikaltėliai būtų nubausti. Norime, kad žmonės, nužudę dešimtis tūkstančių mūsų bendrapiliečių, stotų prieš teismą“, – baigdamas pažymėjo Ukrainos prezidento biuro vadovo patarėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.