„Monstras su uniforma“: policijos klaidos leido elitiniam britų pareigūnui įvykdyti daugybę seksualinių nusikaltimų

Serijinis seksualinis nusikaltėlis Davidas Carrickas daugelį metų tarnavo viename elitinių Jungtinės Karalystės ginkluotų policijos padalinių. Dabar jis yra už grotų, tačiau jo gebėjimas išvengti teisingumo tik dar labiau padidino Jungtinėje Karalystėje augantį nepasitikėjimą ir pyktį policija. CNN tyrimas atskleidė, kaip nesėkmės galėjo sutrukdyti D.Carrickui būti sulaikytam anksčiau.

Londono metropolitano policija, dešinėje – serijinis seksualinis nusikaltėlis Davidas Carrickas.<br>lrytas.lt koliažas.
Londono metropolitano policija, dešinėje – serijinis seksualinis nusikaltėlis Davidas Carrickas.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-03-23 22:22, atnaujinta 2023-03-24 09:24

Sausio mėnesį D.Carrickas prisijungė prie didžiausių Jungtinės Karalystės serijinių seksualinių nusikaltėlių gretų, kai pripažino savo kaltę dėl daugelio moterų prievartavimo per beveik dviejų dešimtmečių laikotarpį. Visą šį laiką jis buvo Londono metropoliteno policijos tarnybos pareigūnas, didžiąją jo dalį – ginkluotas pareigūnas, dirbęs elitiniame padalinyje, saugančiame aukšto rango Jungtinės Karalystės vyriausybės pastatus ir ministrus.

Po to, kai D.Carrickas prisipažino kaltu dėl iš viso 71 seksualinio nusikaltimo, Londono metropoliteno policija pripažino, kad buvo devynios „praleistos galimybės“, kai jis anksčiau buvo patekęs į jų ir kitų pajėgų akiratį, nors jam niekada nebuvo pateikti kaltinimai dėl nusikaltimų.

Šios devynios „praleistos galimybės“ tęsėsi dešimtmečius. Nuo 2000 m. iki 2021 m. D.Carrickas buvo kaltinamas daugeliu nusikaltimų, įskaitant įsilaužimą, priekabiavimą, užpuolimą ir išprievartavimą.

Kol kas nė vienas policijos pareigūnas nesulaukė jokių pasekmių už tai, kad nepastebėjo ar nesustabdė D.Carricko smurtinio elgesio modelio.

CNN kalbėjosi su daugiau nei tuzinu policijos pareigūnų iš įvairių Anglijos pajėgų ir išnagrinėjo pačios Londono metropoliteno tarnybos gaires dėl netinkamo elgesio, kad nustatytų, kaip buvo galima užkirsti kelią D.Carricko piktnaudžiavimui.

Atlikus devynių incidentų tyrimą nustatyta, kad mažiausiai du kartus, 2019 ir 2021 m., Londono metropoliteno policija šių gairių nesilaikė, todėl D.Carricko smurtinis ir žeminantis elgesys su moterimis liko nesukontroliuotas, o jis galėjo laisvai susitikinėti su naujomis aukomis.

Galiausiai 2021 m. liepą jis buvo suimtas dėl įtarimų išžaginimu. Darciane Nunes da Silva, kuri su D.Carricku susipažino 2020 m. vasarį, po kelis mėnesius trukusios seksualinės prievartos apie jį pranešė policijos nuovadoje už Londono ribų. D.Carrickui buvo apribotos tarnybinės pareigos, iš jo buvo atimtas ginklas, tačiau jis nebuvo nušalintas nuo pareigų.

Po mėnesio D. Nunes da Silva atsiėmė kaltinimą, argumentuodama, jog nepasitikėjo policija. Dėl to D.Carrickui buvo leista palaipsniui sugrįžti prie visų pareigų, į kurias įėjo ir ginklo disponavimas kaip policijos pareigūnui Jungtinės Karalystės sostinės gatvėse.

Tik tada, kai 2021 m. spalio mėn. kita moteris kreipėsi su pareiškimu dėl išžaginimo, D.Carrickui pagaliau buvo pateikti kaltinimai, o D.Nunes da Silva nusprendė atnaujinti jos bylą.

Tačiau D.Nunes da Silva galbūt niekada nebūtų susidūrusi su D.Carricku, jei Londono metropoliteno policija ankstesnius skundus dėl jo būtų nagrinėjusi atsakingiau.

2019 m. rugsėjį, likus vos penkiems mėnesiams iki jų susitikimo, kaimynė matė, kaip jis griebė moterį už kaklo, ir paskambino vietos policijos tarnybai Hertfordšyro policijai. Apie incidentą buvo pranešta pajėgų smurto artimoje aplinkoje komandai, bet vėliau buvo pažymėta, kad „tolesnių veiksmų nebus imtasi“.

CNN išanalizavo Profesinių standartų direktorato standartines veiklos procedūras. Kiekvienas skundas turi atitikti tam tikrą sunkumo ribą, kad būtų laikomas netinkamu elgesiu. Tai apima elgesį, kuris „prilygsta nusikalstamai veikai“, o tai galėtų būti taikoma sugriebimui moteriai už kaklo.

Jei skundas susijęs su „rimtu policijos tarnybos nario išpuoliu“, jis turi būti perduotas Nepriklausomam policijos elgesio biurui. Tai nebuvo padaryta.

Nusrit Mehtab, buvusi Londono metropoliteno policijos pareigūnė, glaudžiai bendradarbiavusi su Profesinių standartų direktoratu, teigia, kad į pranešimą „reikėjo žiūrėti rimčiau“, nes D.Carrickas turėjo ginklą, o incidentas, apie kurį pranešta, bylojo apie smurtą buityje. CNN ji pasakojo, kad šis klausimas „turėjo būti perduotas aukštesnei vadovybei“.

Hertfordšyro policija aiškino, kad 2019 m. incidente dalyvavusi auka „neseniai susisiekė“ su pajėgomis po to, kai D.Carrickas buvo nuteistas, ir pateikė jam kaltinimus, kurie dabar tiriami.

Tuo metu Profesinių standartų direktoratui vadovavo komisaro pavaduotojas Matthew Horne'as. Pats M.Horne'as buvo pripažintas padaręs šiurkštų tarnybinį nusižengimą už tai, kad prieš pradėdamas dirbti Profesinių standartų direktorate tyčiojosi iš darbuotojų ir jiems grasino. Tuomet jis buvo apkaltintas bandymu gauti informacijos apie jo atžvilgiu pradėtą tarnybinio nusižengimo tyrimą.

Neaišku, ar M.Horne'as žinojo apie kaltinimus D.Carrickui, tačiau policijos šaltiniai CNN teigė, kad eidamas savo pareigas jis privalėjo tai žinoti.

Vėliau dėl M.Horne'o paskyrimo į Profesinių standartų direktoratą buvo suabejota Jungtinės Karalystės parlamente, o vienas politikas tuometinės policijos komisarės Cressidos Dick paklausė, ar buvo „išmintinga“ paskirti būtent jį, atsižvelgiant į tai, kad šioms pareigoms reikia „aukštesnio nei vidutinio lygio sąžiningumo ir reputacijos“.

Kai D.Nunes da Silva 2021 m. pateikė skundą dėl D.Carricko, per kurį jis buvo apkaltintas sugriebęs moteriai už kaklo, 2019 m. incidentas jau būtų buvęs aptiktas Profesinių standartų direktorato duomenų bazėje, vadinamoje „Centurion“.

Profesinių standartų direktorato standartinėse veiklos procedūrose nurodyta, kad pirmasis žingsnis gavus skundą yra „patikrinti „Centurion“, ar nėra ankstesnių skundų“. Jei būtų laikomasi šio proceso, 2019 m. incidentas būtų pažymėtas D.Carricko byloje.

Net ir tada, kai D.Nunes da Silva atsiėmė savo kaltinimą (tai nėra neįprastas reiškinys seksualinės prievartos bylose), policija galėjo toliau aktyviai tirti D.Carricko elgesį, ypač atsižvelgiant į įtariamo nusikaltimo sunkumą.

D. Nunes da Silvos patirtis su policija gali liudyti apie platesnę problemą. Londono metropoliteno policijos duomenys rodo, kad 2010–2021 m. tik dviem policijos pareigūnams iš 573 kaltinamųjų buvo pateikti kaltinimai dėl išžaginimo ar seksualinės prievartos po to, kai prieš juos buvo pateiktas viešas skundas.

Pažymėtina, kad D.Nunes da Silva pateikė skundą tuo metu, kai policija žinojo apie intensyvią visuomenės kontrolę dėl jos veiksmų moterų atžvilgiu. Tų pačių metų pradžioje policijos pareigūnas Wayne'as Couzensas brutaliai pagrobė, išprievartavo ir nužudė Sarah Everard, o tai sukėlė tautos siaubą, paskatino viešus protestus ir sukėlė nacionalines diskusijas apie smurtą prieš moteris. W.Couzensas dvejus metus tarnavo tame pačiame elitiniame policijos padalinyje kaip ir D.Carrickas.

Klausimai dėl D.Carricko bylos nagrinėjimo pasiekė Londono merą Sadiqą Khaną. Sužinojęs apie D.Carricko areštą ir tai, kad jis buvo tame pačiame skyriuje kaip ir W.Couzensas, S.Khanas pasakė C.Dick, tuometinei Londono metropoliteno policijos vadovei, kad jo bylai turėtų būti teikiama pirmenybė. Tai buvo paskutinis iš daugelio skandalų, susijusių su policijos veikla, dėl kurių ji galiausiai 2022 m. atsistatydino.

CNN kalbėjosi su kitais padalinio, kuriam priklausė D.Carrickas ir W.Couzensas, dar vadinamo Parlamentinės ir diplomatinės apsaugos grupe arba PaDP, nariais. Vienas dabartinis narys, kuris su CNN kalbėjo su anonimiškumo sąlyga, nes nebuvo įgaliotas kalbėti su žiniasklaida, dirbo su jais abiem ir sakė, kad kiti pareigūnai neturėjo „nė menkiausio supratimo“ ir jaučiasi sutrikę dėl to, kas įvyko.

Kitas buvęs kolega, kuris jau išėjo į pensiją, Nathanas Bushas, CNN pasakojo, kad žinia apie D.Carricką privertė jį „suabejoti tikriausiai kiekvienu žmogumi, su kuriuo jis dirbo“, ir susimąstyti, „ar ne per daug buvo juokaujama?“

„Mane vis dar glumina, kaip toks monstras galėjo dėvėti šią uniformą“, – pridūrė jis.

Šis „monstras“ dar labiau išaiškėjo per nuosprendžio D.Carrickui paskelbimą, kai teisėja Bobbie Cheema-Grubb perskaitė įrodymus patvirtinančius jo prievartą. Teismas išgirdo, kaip jis grasino aukoms šaunamuoju ginklu, vienai iš jų nusiuntė savo ginklo nuotrauką su žinute: „Atsimink, kad aš esu viršininkas“.

Kaip bausmę vieną iš savo aukų jis uždarydavo nuogą mažoje spintelėje po laiptais savo namuose, „o lauke stovėdavo ir švilpdavo“.

Nerimą kelianti naujausia informacija: du PaDP pareigūnai susisiekė su viena iš D.Carricko aukų ir nuo to laiko jiems buvo apribotos pareigos, kol bus atliekamas tyrimas dėl netinkamo elgesio, pranešė Londono metropoliteno policija. Vienas pareigūnas susisiekė su auka praėjus kelioms dienoms po D.Carricko arešto 2021 m. spalio mėn. Televizija „Sky News“ pranešė, kad pareigūnai siuntė aukai „seksualinio pobūdžio“ žinutes.

Nuo tada, kai pasklido žinia apie D.Carricką, buvo dedamos pastangos atkurti pasitikėjimą Londono metropoliteno policija. Dabartinis komisaras Markas Rowley labai apgailestavo už tai, kad pajėgos nesugebėjo anksčiau sustabdyti D.Carricko. Tuo tarpu Jungtinės Karalystės vyriausybė įtraukė D.Carricko bylos nagrinėjimą į šiuo metu vykstantį nestatutinį tyrimą, kuriame tiriami W.Couzenso nusikaltimai.

M.Rowley taip pat paskelbė, kad Londono metropoliteno policija peržiūri anksčiau užbaigtas bylas, susijusias su 1071 policijos pareigūnu ir personalu, kurie buvo pažymėti dėl seksualinių nusikaltimų.

Atskirai Nepriklausomas policijos elgesio biuras paskelbė, kad peržiūrės, kaip policija tvarkė D.Carricko bylą, nors anksčiau teigė, kad nė vienas pareigūnas nebuvo tiriamas dėl netinkamo elgesio.

Vasario mėn. už daugelį metų trukusį piktnaudžiavimą D.Carrickas buvo nuteistas 36 kartus iki gyvos galvos. Kalėjime jis praleis mažiausiai 30 metų. Per nuosprendžio paskelbimą teisėja Cheema-Grubb pareiškė D.Carrickui, kad jis elgėsi taip, tarsi būtų „neliečiamas“.

Nuo to laiko į policiją kreipėsi daugiau potencialių aukų. Moterų teisingumo centras, teisinė labdaros organizacija, atstovaujanti D.Carricko išnaudotoms moterims, pasakojo, kad kelios iš jų dabar svarsto galimybę pareikšti grupinį ieškinį Londono metropoliteno policijai.

Krizė Londono metropoliteno policijoje ir visuomenės pasibjaurėjimas jos pareigūnų vykdomais nusikaltimais nerodo jokių gerėjimo ženklų.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.