D. Trumpas ugningai išplūdo jam mestus kaltinimus ir svaidėsi pareiškimais: „Mūsų šalis keliauja į pragarą“

Antradienio vakarą pykčio ir pasipriešinimo nuotaikų apimtas Donaldas Trumpas grįžo į saugią Mar-a-Lago kurorto erdvę ir pas savo ištikimus šalininkus, siekdamas išteisinti jam mestus kaltinimus.

Antradienio vakarą pykčio ir pasipriešinimo nuotaikų apimtas Donaldas Trumpas grįžo į saugią „Mar-a-Lago“ erdvę bei pas savo ištikimus šalininkus, siekdamas išteisinti jam mestus kaltinimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Antradienio vakarą pykčio ir pasipriešinimo nuotaikų apimtas Donaldas Trumpas grįžo į saugią „Mar-a-Lago“ erdvę bei pas savo ištikimus šalininkus, siekdamas išteisinti jam mestus kaltinimus.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 5, 2023, 12:45 PM, atnaujinta Apr 5, 2023, 1:06 PM

Buvęs prezidentas nepaisė bylos teisėjos prašymo susilaikyti nuo kurstančios retorikos ir net užsipuolė teisėjos dukrą dėl jos politinių ryšių.

D.Trumpas į Floridą grįžo iš Niujorko, kur prokurorai jį apkaltino organizavus mokėjimus už tylą, norint nuslėpti teiginius apie nesantuokinius romanus prieš 2016 m. rinkimus. Sėdėdamas Manhatano teisme D.Trumpas nepripažino savo kaltės dėl 34 nusikalstamų veikų, susijusių su verslo dokumentų klastojimu.

Tačiau niūrios Amerikai ir jos teismų sistemai dienos vakarą į prabangią Mar-a-Lago dvaro pokylių salę 2024 m. respublikonų rinkimų kampanijos lyderis įžengė skambant gerai pažįstamai Lee Greenwoodo dainai „God Bless the USA“, kuri tapo pagrindine jo rinkimų kampanijos melodija.

Buvusio prezidento palaikytojai dėvėjo kepuraites su užrašais „Make America Great Again“ ir „Trump 2024“ bei fotografavo atsakovu tapusį prezidentą. Tarp susirinkusiųjų buvo D.Trumpo sūnus Erikas ir jo žmona Lara, Floridos kongresmenas Mattas Gaetzas ir pagalvių gamintojas bei sąmokslo teorijų kūrėjas Mike'as Lindellas.

Vilkėdamas mėlyną kostiumą, baltus marškinius ir raudoną kaklaraištį, stovėdamas už tribūnos su užrašu „SMS Trump – 88022“, tarp daugybės JAV vėliavų, jis prisistatė kaip politinis kankinys.

„Niekada nemaniau, kad Amerikoje gali nutikti kas nors panašaus“, – sakė D.Trumpas. – Niekada nemaniau, kad tai gali nutikti. Vienintelis nusikaltimas, kurį padariau, yra tas, kad be baimės ginu mūsų tautą nuo tų, kurie siekia ją sunaikinti.“

Manhatano apygardos prokuroras Alvinas Braggas teigia, kad D.Trumpas klastojo verslo dokumentus, siekdamas nuslėpti rinkimų įstatymų pažeidimą.

Buvo atlikti mokėjimai suaugusiųjų filmų aktorei Stormy Daniels ir buvusiam „Playboy“ modeliui Karen McDougal. Dar vienas mokėjimas buvo atliktas buvusiam „Trump Tower“ durininkui – 30 000 JAV dolerių už tai, kad būtų nupirktos teisės į melagingą istoriją apie nesantuokinį vaiką.

D.Trumpas atrodė prislėgtas, kai pareiškė esąs „nekaltas“, tačiau Mar-a-Lago kurorto viešbutyje jis jautėsi laisvas protestuoti prieš savo nekaltumą ir išlieti jam būdingą įniršį, sakydamas, kad „mūsų šalis eina į pragarą“.

Jis apibūdino A.Braggą, išrinktą demokratą, kaip „vietinį nevykusį apygardos prokurorą, pirmą kartą istorijoje kaltinantį buvusį Jungtinių Valstijų prezidentą tuo pagrindu, kurio, pasak visų žinovų ir teisės analitikų, nėra.“

„Nėra jokios bylos. Jie vis kartojo, kad nėra bylos. Praktiškai visi. Bet tai kur kas blogiau, nes jis žinojo, kad bylos nėra“, – kalbėjo buvęs prezidentas.

Kai kurie ekspertai sakė, kad A.Braggas gali remtis nepatikrintomis teisinėmis teorijomis, tačiau tik nedaugelis teigė, kad jis apskritai neturi jokios bylos.

„Nusikaltėlis yra apygardos prokuroras, nes jis neteisėtai nutekino didžiulį kiekį didžiosios prisiekusiųjų žiuri informacijos, už ką turėtų būti patrauktas baudžiamojon atsakomybėn arba bent jau atsistatydinti“, – pridūrė D.Trumpas.

Teisme prokurorai prašė išduoti apsaugos orderius dėl atskleistos medžiagos, įskaitant kurstančius D.Trumpo įrašus jo socialinėje platformoje „Truth Social“, tarp jų – perspėjimą apie „mirtį ir sunaikinimą“, jei jam būtų pareikšti kaltinimai.

Teisėjas Chuanas Merchanas patarė D.Trumpui: „Prašome susilaikyti nuo pareiškimų, galinčių kurstyti smurtą ar pilietinius neramumus“.

Tačiau savo kalboje, D.Trumpas nerodė jokių ženklų, kad yra pasirengęs keisti savo retoriką.

„Turiu Trumpo nekenčiantį teisėją, turintį Trumpo nekenčiančią žmoną ir šeimą, kurio dukra dirbo Kamalai Harris“, - apie C.Merchaną kalbėjo D.Trumpas.

Iš tikrųjų C.Merchano dukra Loren yra skaitmeninės kampanijos strategijos agentūros, kuri dirbo daugeliui žymių demokratų, įskaitant Joe Bideną ir Kamalą Harris 2020 m. rinkimuose, partnerė.

D.Trumpas atkreipė dėmesį į daugybę kitų jam iškeltų bylų, įskaitant tyrimą dėl jo bandymo kištis į rinkimus Džordžijoje.

„Po sparneliu jie turi vietinę rasistę demokratę apygardos prokurorę Atlantoje, kuri daro viską, kad apkaltintų mane dėl visiškai tobulo telefoninio pokalbio“, – teigė jis, turėdamas omenyje pokalbį, kuriame jis buvo įrašytas prašantis valstijos respublikonų panaikinti rezultatus.

D.Trumpas taip pat ilgai smerkė tyrimą dėl jo netinkamo elgesio su įslaptinta medžiaga Mar-a-Lago kurorte.

„Jie į mane žiūri pagal 1917 m. Šnipinėjimo įstatymą, už kurį numatyta mirties bausmė“, – sakė jis.

Specialųjį patarėją Jacką Smithą jis pavadino „bepročiu“ ir skundėsi: „Mūsų teisingumo sistema tapo neteisėta. Dabar jie ja naudojasi – be viso kito – kad laimėtų rinkimus“.

D.Trumpas negalėjo atsispirti ir grįžti prie savo įprastinės rinkimų kampanijos kalbos, kurioje piktinosi demokratų elgesiu pasitraukiant iš Afganistano, nusikalstamumu miestuose, trečiojo pasaulinio karo grėsme, kariuomene, kuri „prabudo“, ir didele infliacija.

Jis išvardijo nepagrįstas nuoskaudas, įskaitant „apkaltos apgaulę numeris vienas“, „apkaltos apgaulę numeris du“, „milijonus balsų, neteisėtai įmestų į balsadėžes“ ir Hunterio Bideno nešiojamąjį kompiuterį, kuris, jo teigimu, „demaskuoja Bidenų šeimą kaip nusikaltėlius“.

Šiam teiginiui pagrįsti nėra jokių įrodymų.

Dėl kaltinimų respublikonų apklausose išaugo parama D.Trumpui ir padidėjo piniginių aukų skaičius. Tačiau daugelis komentatorių skeptiškai vertina D.Trumpo galimybes laimėti visuotiniuose rinkimuose.

Prieš D.Trumpą nusistačiusi grupė „Linkolno projektas“ pareiškime teigė: „Šį vakarą Mar-a-Lago kurorte matėme paranojišką ir iliuzijų kupiną kalbą, kuriai pritarė fanatiški sektos nariai, kuriems nerūpi demokratija ir Amerikos vertybės. D.Trumpas gavo cirką, kokio norėjo. Likusi JAV respublikonų partijos dalis atsistojo į vieną eilę“.

Billas Burtonas, buvęs Baltųjų rūmų spaudos sekretoriaus pavaduotojas, dirbęs Barackui Obamai vadovaujant, taip pat nebuvo sužavėtas.

„Tai blogiausia, kokį tik esu matęs Trumpą, – rašė jis tviteryje. – Stebiu visas jo kalbas – mačiau, kaip jis blaškėsi Veike, mačiau, kaip jis blaškėsi per savo „pranešimą“, kad vėl kandidatuos, – tai pati blogiausia iš visų jo kalbų. Išsipūtęs veidas, krauju pasruvusios akys, jo plaukai netvarkingi. O jo kalbėjimo maniera tiesiog liūdna.“

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.