Baltarusijos prokuratūra prašo skirti R. Protasevičiui 10 metų laisvės atėmimo bausmę

Baltarusijos prokuratūra paprašė Minsko srities teismą skirti buvusiam „Telegram“ kanalo „Nexta“ vyriausiajam redaktoriui Romanui Protasevičiui 10 metų laisvės atėmimo bausmę, praneša portalas „Meduza“.

Romanas Protasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Romanas Protasevičius.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 21, 2023, 11:28 PM

Kitiems bylos figūrantams – „Nexta“ įkūrėjui Stepanui Putilai ir buvusiam „Telegram“ kanalo redaktoriui Janui Rudikui – valstybinis kaltintojas paprašė skirti atitinkamai 20 ir 19 metų laisvės atėmimo bausmes.

Teismo procesas prasidėjo vasario 16 d. R. Protasevičius – vienintelis teisiamasis, kurį pavyko sulaikyti ir kuris teisiamas ne už akių. Anksčiau jam buvo skirtas namų areštas, bet dabar prokuratūra prašys jį suimti. S. Putila ir J. Rudikas teisiami už akių.

Kaip anksčiau pranešė Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „BelTA“, kaltinamiesiems inkriminuojama daugiau kaip pusantro tūkstančio nusikaltimų. Pavyzdžiui, jie kaltinami masinių riaušių kurstymu, viešąją tvarką pažeidžiančių veiksmų organizavimu, raginimu taikyti sankcijas Baltarusijai, ekstremistinės formuotės sudarymu, sąmokslu siekiant užgrobti valdžią ir t. t.

Baltarusijos valdžia S. Putilą kaltina pagal 13 baudžiamojo kodekso straipsnių, J. Rudiką ir R. Protasevičių – atitinkamai pagal 12 ir 11.

„Nexta“ – vienas iš labiausiai žinomų Baltarusijos opozicijos interneto išteklių. Jis pelnė didžiulį populiarumą, kai 2020 metų rugpjūtį prasidėjo masiniai protestai prieš apsišaukėlį Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.