Švedija pareiškė išsiunčianti iš šalies penkis Rusijos diplomatus

Švedija antradienį paskelbė išsiunčianti penkis Rusijos diplomatus už „veiklą, nesuderinamą“ su jų diplomatiniu statusu.

Švedija antradienį paskelbė išsiunčianti penkis Rusijos diplomatus už „veiklą, nesuderinamą“ su jų diplomatiniu statusu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Švedija antradienį paskelbė išsiunčianti penkis Rusijos diplomatus už „veiklą, nesuderinamą“ su jų diplomatiniu statusu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Apr 25, 2023, 4:48 PM

Švedijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad „penki Rusijos ambasados Švedijoje pareigūnai prašomi palikti šalį“ dėl veiklos, nesuderinamos su Vienos konvencija dėl diplomatinių santykių.

Užsienio reikalų ministerija nepatikslino veiklos pobūdžio, tačiau šis pranešimas pasirodė praėjus mažiau nei dviem savaitėms po to, kai kaimyninė Norvegija išsiuntė 15 diplomatų, kuriuos pavadino „žvalgybos pareigūnais“.

Be to, tai įvyko tuo pat metu, kai Šiaurės šalių visuomeniniai transliuotojai – Švedijos SVT, Danijos DR, Norvegijos NRK ir Suomijos Yle – pradėjo rodyti bendrai sukurtą tiriamosios dokumentikos seriją apie Rusijos šnipinėjimo veiklą regione.

Praėjusią savaitę SVT pranešė, kad Rusija naudojo karinius ir civilinius laivus šnipinėjimui Švedijos vandenyse – tai šnipinėjimo programos, pagal kurią planuojama sabotuoti energetikos infrastruktūrą Šiaurės Europoje, dalis.

2022 metų balandžio mėnesį Švedija kartu su keliomis kitomis Europos šalimis išsiuntė tris Rusijos diplomatus, o tuometinė užsienio reikalų ministrė Ann Linde pareiškė, kad jie „Švedijoje vykdė neteisėtas žvalgybos operacijas“.

Švedijos saugumo tarnyba anksčiau yra sakiusi, kad, jos nuomone, kas trečias Rusijos diplomatas šalyje po diplomatine priedanga dirba vienai iš Rusijos žvalgybos agentūrų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.