B. Johnsonas sąmoningai klaidino parlamento narius dėl vakarėlių per karantiną, sakoma ataskaitoje

Borisas Johnsonas, būdamas ministru pirmininku, sąmoningai klaidino parlamento narius dėl COVID karantiną pažeidžiančių vakarėlių Dauningo gatvėje, ketvirtadienį nusprendė Jungtinės Karalystės parlamento komitetas.

B. Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
B. Johnsonas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 15, 2023, 12:44 PM

Tarppartinis Privilegijų komitetas pareiškė, kad 58 metų B. Johnsonas būtų 90-čiai dienų nušalintas nuo parlamento nario pareigų už „pakartotinį nusižengimą (parlamentui) ir siekį pakenkti parlamentiniam procesui“.

Tačiau jis, praėjusią savaitę atsistatydinęs iš parlamento nario pareigų, išvengė bet kokių formalių sankcijų iš savo kolegų Bendruomenių Rūmuose.

Savo atsistatydinimo pareiškime praėjusį penktadienį B. Johnsonas užbėgo už akių komiteto išvadoms, teigdamas, kad tai yra politinis susidorojimas, nors šioje institucijoje daugumą turi jo paties partija.

Ketvirtadienį jis ir vėl dramatiškai apkaltino komitetą „antidemokratiniais veiksmais... siekiant padaryti tai, kas reikštų paskutinį peilio dūrį užsitęsusioje politinėje žmogžudystėje“.

Ilgai laukta 106 puslapių komiteto ataskaita buvo dar kritiškesnė nei tikėtasi, ypač sankcijos, kurias joje būtų rekomenduojama taikyti.

Paprastai parlamento nariai turi balsuoti dėl komiteto rekomendacijų, o bet koks nušalinimas nuo pareigų ilgesniam nei 10 dienų laikotarpiui gali lemti papildomus rinkimus pažeidėjo rinkimų apygardoje.

Dėl „Partygate“ skandalo B. Johnsonui ir dešimtims vyriausybės pareigūnų policija skyrė baudas už tai, kad jie pažeidė socialinės distancijos įstatymus, kuriuos vyriausybė įvedė siekdama sustabdyti COVID-19 plitimą.

Skandalas sukėlė visuomenės pasipiktinimą, ypač tarp žmonių, kurių šeimose buvo mirusių nuo koronaviruso.

Šis skandalas buvo vienas iš daugelio, prisidėjusių prie B. Johnsono, kaip premjero, pozicijų silpnėjimo, ir sukėlė ministrų pasipiktinimą, privertusį jį praėjusių metų liepą atsistatydinti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.