ES smerkia Rusijos ketinimus surengti „rinkimus“ laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose

Europos Sąjunga griežtai smerkia Rusijos ketinimus šių metų rugsėjo mėnesį surengti „rinkimus“ laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose, pabrėžia tokių veiksmų neteisėtumą ir primena, kad visi su šiais veiksmais susiję asmenys, įskaitant Rusijos politinę vadovybę, bus atsakingi už tokį bandymą. Tai teigiama ES atstovo spaudai pareiškime, kuris buvo paskelbtas Europos išorės veiksmų tarnybos interneto svetainėje, skelbia naujienų agentūra „Ukrinform“.

Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Karas Ukrainoje.<br>Reuters/Scanpix asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2023, 6:28 PM

„Šią savaitę Rusijos centrinė rinkimų komisija nusprendė rugsėjo mėnesį surengti „rinkimus“ Ukrainos teritorijose, kurias Rusija laikinai karine jėga okupavo, taip dar kartą pažeisdama tarptautinę teisę. Tai dar vienas bergždžias Rusijos mėginimas pademonstruoti, kad įteisina savo neteisėtą karinę kontrolę ir bandymą aneksuoti Ukrainos Donecko, Luhansko, Zaporyžios ir Chersono sritis, Krymo autonominę respubliką ir Sevastopolio miestą.

Tokie jos žingsniai šiurkščiai pažeidžia Jungtinių Tautų (JT) Chartiją ir Ukrainos nepriklausomybę, suverenitetą bei teritorinį vientisumą. Rusija neturi jokio pagrįsto pagrindo tokiems veiksmams Ukrainos teritorijoje“, – pabrėžiama pareiškime.

Kaip pažymima dokumente, Rusija neturi jokio teisinio pagrindo tokiems veiksmams Ukrainos teritorijoje.

„Rusija, jos politinė vadovybė ir visi, susiję su šių vadinamųjų rinkimų organizavimu, susidurs su savo neteisėtų veiksmų padariniais“, – teigiama pareiškime.

Europos Sąjunga dokumente pabrėžia toliau tvirtai remsianti Ukrainą, ir reikalauja, kad Rusija nedelsdama, visiškai ir besąlygiškai išvestų visus savo karius ir karinę techniką iš visos Ukrainos teritorijos tarptautiniu mastu pripažintomis sienomis.

Kaip skelbia Rusijos žiniasklaida, Rusijos Federacijos centrinė rinkimų komisija „po konsultacijų su gynybos ministerija ir FSB“ nusprendė surengti rinkimus laikinai okupuotose teritorijose, kurias vadina „naujaisiais Rusijos regionais“, 2023 metų rugsėjo 10 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.