JAV paragino Serbiją paleisti tris sulaikytus Kosovo policininkus

JAV vyriausybės atstovas penktadienį paragino Serbiją paleisti tris nuo trečiadienio laikomus Kosovo policijos pareigūnus.

Serbija suėmė tris Kosovo policijos pareigūnus ir sukėlė naują ginčą.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
Serbija suėmė tris Kosovo policijos pareigūnus ir sukėlė naują ginčą.<br>Reuters/Scanpix nuotr. 
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-06-17 09:07

„Jie buvo paimti arba atsidūrė Serbijoje to nenorėdami, – nuotolinėje spaudos konferencijoje teigė JAV specialusis pasiuntinys pietryčių Europai Gabrielis Escobaras. – Jie turi būti besąlygiškai paleisti.“

G. Escobaro teigimu, NATO taikos palaikymo pajėgos Kosove (KFOR) vis dar bando nustatyti, ar Serbijos saugumo pajėgos Kosovo policininkus sulaikė savo ar Kosovo teritorijoje.

Kosovas tvirtina, kad pareigūnai buvo pagrobti ir išvežti į Serbiją. Serbijos pusė savo ruožtu tvirtina, kad trijulė buvo sulaikyta Serbijoje, beveik 2 kilometrų atstumu nuo bendros sienos. Belgradas kaltina šiuos pareigūnus „neteisėtu ginklų laikymu“.

Kosovo premjeras Albinas Kurtis pasveikino Vašingtono iniciatyvą pareikalauti, kad policininkai būtų paleisti. „Serbija juos pagrobė ir tai padarė Kosove esančiame kelyje, kurį naudoja Serbijos kontrabandininkai“, – per forumą Šiaurės Makedonijos Strugos mieste pareiškė A. Kurtis.

Įtampa tarp kaimyninių šalių kaista jau daug mėnesių. Gegužės pabaigoje priešiškai nusiteikę serbai Kosovo šiaurėje užpuolė KFOR karius. Per susirėmimus abiejose pusėse buvo sužeista kelios dešimtys žmonių. Konfliktą pakurstė nepasitenkinimas dėl naujų merų, atstovaujančių albanų partijoms, paskyrimo – jie buvo išrinkti per rinkimus, kuriuos serbai boikotavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.