Suomijos parlamentas išrinko naują premjerą: P. Orpo pakeis S. Marin

Antradienį Suomijos parlamentas ministru pirmininku išrinko konservatorių Petterį Orpo, vadovaujantį keturių partijų koalicijai, į kurią įeina ir kraštutinių dešiniųjų Suomių partija, planuojanti griežtai susidoroti su imigracija.

P. Orpo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
P. Orpo.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2023, 12:54 PM

Parlamentas balsavo už P. Orpo, laimėjusį balandį vykusius rinkimus ir vedusį sunkias derybas dėl koalicijos, už jį balsavo 107 parlamentarai, 81 buvo prieš ir 11 nedalyvavo.

Vėliau antradienį prezidentas Sauli Niinisto oficialiai paskirs P. Orpo ministru pirmininku, jis pakeis Sanną Marin, kurios socialdemokratai per rinkimus liko treti po P. Orpo Nacionalinės koalicijos partijos (NCP) ir Suomių partijos. Be NKP ir Suomių partijos, naująją koaliciją sudaro mažesnė Švedijos liaudies partija (RKP) ir krikščionys demokratai.

Per rinkimų kampaniją P. Orpo pasisakė už taupymą ir pažadėjo per ketverius metus šešiais milijardais eurų sumažinti išlaidas. Praėjusią savaitę pristatyta naujoji koalicija paskelbė apie pokyčius imigracijos srityje.

Siekiama perpus sumažinti pabėgėlių, kuriuos ši Šiaurės šalis priima per Jungtinių Tautų pabėgėlių agentūrą, skaičių nuo 1 050 per metus iki 500. Taip pat siekiama sukurti atskiras socialinio draudimo išmokų sistemas imigrantams ir nuolatiniams gyventojams, bet tai, pasak ekspertų, gali pažeisti Konstituciją. Taip pat bus sugriežtintos sąlygos gauti teisę nuolat gyventi Suomijoje ir pilietybę, sakė Suomių partijos lyderė Riikka Purra.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.