Baltarusijos opozicijos politiko V. Babarykos sūnui skirta ilga kalėjimo bausmė

Praėjus dvejiems metams po to, kai Baltarusijos opozicijos politikas Viktoras Babaryka buvo nuteistas ilga laisvės atėmimo bausme, Minsko teismas griežtą bausmę skyrė ir jo sūnui. Eduardas Babaryka trečiadienį nuteistas kalėti aštuonerius metus, „Telegram“ tinkle pranešė V. Babarykos komanda bei valstybinė baltarusių naujienų agentūra „Belta“.

 V. Babaryka<br> AFP / Scanpix nuotr.
 V. Babaryka<br> AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Strimaitytė

2023-07-05 19:01

Šis procesas laikomas politine inscenizacija. 33 metų vyrui, be kita ko, buvo pateikti kaltinimai dėl tariamo mokesčių slėpimo, paramos organizuojant masinius neramumus ir socialinės neapykantos kurstymo. To įrodymų teisme nebuvo pateikta.

E. Babaryka dar turės sumokėti beveik 2 000 baudą. Prokuratūra reikalavo dešimties metų laisvės atėmimo bausmės. E. Babarykai jau trejus metus taikomas kardomasis kalinimas. Šie metai, anot nuosprendžio, į bausmę bus įskaičiuoti.

E. Babaryka buvo sulaikytas 2020 m. birželį kartu su savo tėvu, kai ėjo į Rinkimų komisiją. Viktoras Babaryka čia norėjo atiduoti parašus, surinktus dėl jo kandidatavimo į prezidentus. Buvęs bankininkas tada buvo laikomas realiausiu konkurentu diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai. Aukščiausiasis teismas 2021 m. skyrė jam 14 metų laisvės atėmimo bausmę.

Žmogaus teisių aktyvistai procesą vadino farsu. Kaltinimai V. Babarykai buvo beveik tokie pat, kaip jo sūnui Eduardui.

V. ir E. Babarykos yra du iš maždaug 500 politinių kalinių Baltarusijoje. Kalėjime sėdi ir V. Babarykos rinkimų kampanijos vadovė Marija Kolesnikova.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.