Turkijos žiniasklaida: V. Zelenskis penktadienį Stambule susitiks su R. T. Erdoganu

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį lankysis Stambule ir susitiks su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu, pranešė Turkijos žiniasklaida.

Recepas Tayyipas Erdoganas ir Volodymyras Zelenskis.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Recepas Tayyipas Erdoganas ir Volodymyras Zelenskis.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 6, 2023, 3:50 PM, atnaujinta Jul 6, 2023, 4:00 PM

Manoma, kad per susitikimą daugiausia dėmesio bus skiriama besibaigiančiam Ukrainos grūdų eksporto per Juodąją jūrą susitarimui bei kitą savaitę vyksiančiam NATO viršūnių susitikimui, sakoma pranešime.

Pasak analitikų, V. Zelenskis spaus R. T. Erdoganą uždegti žalią šviesą Švedijos narystei NATO prieš liepos 11–12 dienomis Lietuvos sostinėje Vilniuje vyksiantį Aljanso viršūnių susitikimą. Turkija blokuoja Švedijos kandidatūrą dėl ilgai trunkančių nesutarimų dėl tariamai atsainaus Stokholmo požiūrio į šioje Šiaurės šalyje gyvenančius kurdų kovotojus.

Tiek V. Zelenskis, tiek R. T. Erdoganas taip pat nori pratęsti susitarimą su Rusija, pagal kurį Ukrainai karo metu leista per Juodąją jūrą vežti kviečius ir kitus grūdus į pasaulines rinkas. R. T. Erdoganas mėgina pasinaudoti gerais santykiais, kuriuos palaiko tiek su V. Zelenskiu, tiek su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, ir tarpininkauti deryboms užbaigti karą.

Anksčiau Turkija surengė du taikos derybų ratus ir siekia surengti daugiau derybų. Tačiau Vakarų vyriausybės nuogąstauja dėl stiprėjančių NATO narės Turkijos ekonominių ryšių su Rusija ir jos pasipriešinimo Aljanso plėtrai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.