Uzbekistane vyksta prezidento rinkimai

Uzbekistane sekmadienį vyksta prezidento rinkimai, kuriuose trečiai kadencijai, tikėtina, gali būti perrinktas dabartinis dujų ištekliais turtingos šalies vadovas Šavkatas Mirzijojevas.

Rinkimai Uzbekistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Rinkimai Uzbekistane.<br>EPA-ELTA nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2023, 9:15 AM

Šeštą valandą ryto Lietuvos laiku atsidariusios rinkimų apylinkės užsidarys 18 val.

Pirmąkart 2016 m. prezidentu tapęs 65-erių Š. Mirzijojevas yra pažadėjęs atverti savo šalį – griežta kontrole garsėjančią buvusią sovietinę respubliką – užsienio investicijoms ir turizmui. 2021 m. jis buvo perrinktas.

Š. Mirzijojevas yra buvęs Uzbekistano premjeru, kai šaliai vadovavo jo pirmtakas Islamas Karimovas.

Šių metų pradžioje konstitucinis referendumas atvėrė jam kelią dar dviem prezidento kadencijoms ir prailgino kadencijos trukmę nuo penkerių iki septynerių metų.

Šis pakeitimas reiškia, kad Š. Mirzijojevas galėtų likti valdžioje iki 2037 m.

Visi uzbekai, su kuriais naujienų agentūra AFP kalbėjosi prieš balsavimą, sakė balsuosią už Š. Mirzijojevą, kuris varžosi su trimis beveik nežinomais kandidatais.

„Tai mano pirmieji rinkimai. Balsuosiu už Šavkatą Mirzijojevą, nes noriu, kad jaunimas turėtų daugiau galimybių ir galėtų mokytis“, – sakė 18-metė Milana Juldaševa, gyvenanti Krasnogorske, buvusiame kalnakasių mieste, nutolusiame nuo Taškento maždaug 50 km.

64 metų Abduali Nurmatovas tvirtino besitikintis, kad prezidentas išspręs „dujų ir elektros problemas“, nes praėjusią žiemą mieste vis nutrūkdavo elektros tiekimas.

Teisę balsuoti turi apie 20 mln. uzbekų.

Š. Mirzijojevas save vaizduoja kaip reformatorių, kuriantį „Naująjį Uzbekistaną“.

Jis panaikino priverstinį darbą Uzbekistano medvilnės laukuose ir paleido politinius kalinius, įkalintus per ilgus I. Karimovo valdymo metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.