Kas yra už karinės vadovybės kritiką atleistas Rusijos generolas Ivanas Popovas?

Anksčiau ketvirtadienį Rusijos generolas Ivanas Popovas pareiškė, jog buvo atleistas iš vado pareigų po to, kai pareiškė, kad rusų kariams į nugarą smogė aukščiausios karinės vadovybės klaidos. Tačiau kas yra I.Popovas?

Atleistas Rusijos generolas I. Popovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Atleistas Rusijos generolas I. Popovas.<br>AP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 13, 2023, 4:22 PM

Generolas majoras Ivanas Popovas vadovavo 58-ajai jungtinei ginkluotųjų pajėgų armijai, kovojančiai Ukrainos pietinėje Zaporožės srityje – Ukrainos kontrpuolimo židinyje.

Jis teigia, kad karinę vadovybę supykdė jo atviri pasisakymai apie iššūkius, su kuriais susiduria jo pajėgos, ypač apie Ukrainos artileriją sekančių radarų trūkumą, dėl kurio rusai patyrė didžiulių nuostolių.

48 metų generolas nuo būrio vado pakilo iki vadovavimo didelei pajėgų grupei, rašo „Sky News“.

Jis skatino savo karius kreiptis tiesiai į jį su bet kokiomis problemomis – toks lengvas požiūris smarkiai kontrastavo su griežtu formaliu vadovavimo stiliumi, įprastu Rusijos kariuomenei.

Kariniai tinklaraštininkai teigia, kad jis plačiai žinomas dėl to, jog deda visas pastangas, kad išvengtų nereikalingų nuostolių – kitaip nei daugelis kitų vadų, kurie noriai aukojo savo karius, kad praneštų apie sėkmę.

Rusijos kariniai tinklaraštininkai teigė, kad generolo I.Popovo pastabos supykdė Rusijos generalinio štabo viršininką generolą Valerijų Gerasimovą, kuris nedelsdamas įsakė jį atleisti.

Prokremliškas politikos analitikas Sergejus Markovas pažymėjo, kad generolo I.Popovo pareiškimas atkartojo „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino kritiką aukščiausiosios vadovybės atžvilgiu.

Tačiau jis pridūrė, kad generolo pareiškimas buvo ne maištas, o Rusijos prezidento Vladimiro Putino pagalbos prašymas.

„Tokie vieši ginčai Rusijos kariuomenės viršūnėse nėra jėgos demonstravimas“, – sakė jis.

Parengta pagal „Sky News“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.