Sustabdžius grūdų susitarimą – kitas rusų žingsnis: laivynas ruošiasi Ukrainos blokadai ​Įspėja apie slaptą operaciją

​Rusijai pasitraukus iš grūdų iniciatyvos, okupantų Juodosios jūros laivynas pakeitė savo poziciją ir ruošiasi Ukrainos blokadai. Apie tai rašoma liepos 26 d. paskelbtoje Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos žvalgybos ataskaitoje.

Rusijos karinis laivas Juodojoje jūroje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos karinis laivas Juodojoje jūroje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija nutraukė grūdų susitarimą su Ukraina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusija nutraukė grūdų susitarimą su Ukraina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos karinis laivas Juodojoje jūroje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijos karinis laivas Juodojoje jūroje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 26, 2023, 2:41 PM

Pranešime teigiama, kad Rusijos karinis laivas „Sergejus Kotovas“ buvo dislokuotas pietinėje Juodosios jūros dalyje ir patruliavo jūros kelyje tarp Bosforo ir Odesos.

Ekspertai išskiria, kad šis laivas gali tapti rusų taktinės grupės dalimi. Pasinaudojant juo, okupantai sieks perimti prekybinius laivus, kurie plaukia į Ukrainą.

Pasak britų žvalgybos, susitarimas dėl grūdų sušvelnino Juodosios jūros dėmenį Rusijos kare prieš Ukrainą. Tačiau dabar yra tikimybė, kad karo veiksmų intensyvumas ir mastas regione gali padidėti.

Liepos 25 d. Rusijos gynybos ministerija pranešė apie numanomą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ataką prieš patrulinį laivą „Sergejus Kotovas“ dviem bepiločiais kateriais.

Projekto 22160 patrulinis laivas „Sergejus Kotovas“ yra ketvirtoji korvetė iš Rusijos 3-iojo rango patrulinių laivų serijos, turinčių trumpojo ir ilgojo nuotolio valdomųjų raketų ginkluotę.

2022 m. liepos 30 d. buvo pakelta laivo vėliava ir jis buvo įvestas į Rusijos Juodosios jūros laivyno sudėtį.

2023 m. liepos 20 d. Ukrainos gynybos ministerija įspėjo, kad visus laivus, plaukiančius į Rusijos uostus Juodojoje jūroje, taip pat į laikinai okupuotų teritorijų uostus, laikys „gabenančiais karinį krovinį su visa atitinkama rizika“.

Taip Ukrainos ministerija atsakė į Rusijos grasinimus civiliniams laivams, vykstantiems į Ukrainos uostus. Dieną prieš tai, liepos 19 d., Rusija pareiškė, kad laikys juos „kariniais taikiniais“.

Dviem dienomis anksčiau Maskva oficialiai paskelbė pasitraukianti iš susitarimo dėl grūdų, motyvuodama pakartotiniu Krymo tilto susprogdinimu, ir atšaukė savo garantijas dėl laivybos saugumo Juodojoje jūroje.

N. Humeniuk ​įspėjo apie galimą rusų slaptą operaciją

Rusija gali imituoti išpuolį iš užsienio laivo Juodojoje jūroje arba smogti pačiam laivui, veikdama po svetima vėliava, kaip anksčiau įspėjo JAV valstybės departamentas.

Apie tai pranešė Ukrainos pietų gynybos pajėgų Jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk.

„Greičiausiai tai reiškia, kad jie gali išleisti bet kokį laivą prisidengdami ne Rusijos, o kitos šalies vėliava. Tai yra, jie gali pasitelkti užsienio laivo imitaciją, iš kurios galėtų būti įvykdyta ataka. Permesti kaltę Ukrainai yra klasikinė okupantų praktika“, – sakė ji.

Pasak N.Humeniuk, okupantai taip pat gali imituoti bet kokių povandeninių ar antžeminių bepiločių orlaivių smūgius ar net ginkluotą raketų ataką.

„Išprovokuoti nestandartinę situaciją apšaudant užsienio laivą ir dėl to apkaltinti Ukrainą“, – apibendrino ginkluotųjų pajėgų atstovė.

Ji taip pat pridūrė, kad provokacija gali būti įvykdyta netoli okupuoto Krymo pusiasalio, kur laivyba yra gana intensyvi.

„Ten plaukia laivai, įskaitant užsienio laivus. Jie įveža ir išveža krovinius į uostus, kurie iš tikrųjų yra laikinai okupuotoje teritorijoje. Ši laivybos problema yra labai sena, kilusi dar nuo Krymo okupacijos laikų. Tačiau faktas yra tas, kad ten plaukia daug užsienio laivų“, – apibendrino N.Humeniuk.

Parengta pagal nv.ua inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.