Buvęs britų šnipas įvertino situaciją Kremliuje: V. Putino viešpatavimas gali greitai baigtis

Buvęs britų šnipas, parašęs dosjė apie Donaldą Trumpą ir Rusijos kišimąsi į JAV rinkimus, sako tikįs, kad Vladimiro Putino viešpatavimas greitai baigsis. Pasak jo, Kremliaus vadovas pasitrauks iš valdžios „per artimiausius metus“.

V. Putinas su Rusijos gynybos ministru S.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V. Putinas su Rusijos gynybos ministru S.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
J. Prigožinas ir V. Putinas.<br>AP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
V. Putinas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 29, 2023, 9:08 PM

Christopheris Steele'as, 2006–2009 m. vadovavęs britų žvalgybos MI6 Rusijos skyriui Londone, „Sky News“ sakė, kad Vakarai turi „ruoštis V.Putino eros pabaigai“. Buvęs britų šnipas yra prieštaringai vertinamos tyrimo ataskaitos, kurioje pateikiami įtarimai dėl D.Trumpo prezidento kampanijos ir Rusijos vyriausybės netinkamo elgesio, sąmokslo ir bendradarbiavimo prieš 2016 m. rinkimų kampaniją ir jos metu, autorius.

Per nutrauktą „Wagner“ perversmą išryškėjo Rusijos prezidento kontrolės trūkumai, dėl to C.Steele'as pateikė keletą galimų scenarijų, kurie galėtų užbaigti jo valdymą.

V.Putinas miršta nuo ligos arba yra nužudomas

Pasklido gandai apie V. Putino sveikatą, tarp jų ir apie tai, kad jis sunkiai serga vėžiu. C.Steele'as teigimu, tikslus sveikatos sutrikimų pobūdis neaiškus, tačiau „labai patikimi šaltiniai sako, kad jis jau kurį laiką serga“, todėl kyla tikimybė, kad jis gali staiga mirti.

Taip pat įmanoma, kad jis gali būti nužudytas, veikiausiai vidaus veikėjų arba sąmokslo iš išorės metu. C.Steele'o vertinimu, tai būtų blogiausias scenarijus Vakarams, nes „visi statymai būtų atmesti“, o prieš nustatant įpėdinį tikėtinas „frakcijų kraujo liejimas“.

Buvusio šnipo teigimu, Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnybos (FSB) direktorius Aleksandras Bortnikovas galėtų būti vienas iš pagrindinių pretendentų perimti valdžią tokiu atveju.

Nuverstas dėl nesėkmingo karo Ukrainoje

Įsiveržęs į Ukrainą V. Putinas tikėjo, kad įmanoma greita pergalė, tačiau tikrovė pasirodė visai kitokia. Ambicijos perimti visą šalį buvo nepagrįstos, o kovos tęsiasi nepaisant daugybės žuvusiųjų ir demoralizuotų karių.

C.Steele'as vertinimu, lėta Ukrainos kontrpuolimo pažanga galėjo suteikti V. Putinui šiek tiek „erdvės atsikvėpti“, tačiau nerimas dėl invazijos ir griežtėjančios sankcijos Rusijos ekonomikai bei oligarchams gali būti lemiamos.

Jo nuomone, tai labiausiai tikėtinas scenarijus. „Jei reikia, bus žengtas smurtinis žingsnis, siekiant nužudyti ar nuversti V.Putiną ir pakeisti jį kitu sekurokratu ar režimo oligarchu, tačiau tokiu, kuris atsiribotų nuo karo ir būtų pasirengęs derėtis su Vakarais dėl jo užbaigimo“, – sakė jis.

Vienas iš galimų įpėdinių, anot buvusio britų šnipo, yra „kylanti žvaigždė“, Tulos srities gubernatorius Aleksejus Diuminas.

Kiti – oligarchas Igoris Sečinas, pravarde „Darth Vader“, ir buvęs Rusijos ministras pirmininkas Viktoras Zubkovas.

Nors toks naratyvas galėtų paspartinti karo pabaigą, C.Steele'as teigimu, kitu atveju kontrolę galėtų perimti nacionalistai saugumo tarnybose, kurie prarado pasitikėjimą V.Putinu, bet nori tęsti kovą.

V.Putinas atsistatydina ir patvirtina įpėdinį

Po daugiau nei 20 metų valdymo ir didėjant spaudimui, 70-metis V.Putinas gali nuspręsti, kad atėjo laikas pasitraukti, ir atsistatydinti per kitus rinkimus, numatytus 2024 m. kovą.

C.Steele'as sako, kad rinkimai suteikia jam „potencialų atsitraukimo kelią“ ir kad V.Putinas gali nuspręsti paremti tokį įpėdinį kaip Dmitrijus Patruševas, Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus sūnus, arba A.Diuminas.

Buvęs MI6 darbuotojas sako, kad vieno iš šių asmenų tapimas vadovu reikštų, kad „karas Ukrainoje pasikeis nedaug arba visai nepasikeis, tačiau Vakarai bent jau susidurs su Rusijos vadovu, kuris neįrodė, kad yra nepatikimas, melagis ir nėra apkaltintas karo nusikaltimais“.

Kaip susitarimo dėl atsistatydinimo dalį V.Putinas taip pat gali paprašyti neliečiamybės sau ir savo šeimai – panašiai kaip 1999 m., kai eksprezidentas Borisas Jelcinas perdavė valdžią.

„Jis (v.Putinas) galvoja apie tai, kad panašus susitarimas gali būti galimas ir ateityje“, – sakė C.Steele'as.

Karinis perversmas

„Wagner“ samdinių bandymą įvykdyti perversmą, kuris, kaip teigiama, buvo nukreiptas prieš Rusijos karinius vadovus, o ne prieš patį V. Putiną, grupuotės lyderis Jevgenijus Prigožinas sustabdė dar nespėjus kariuomenei pasiekti Maskvos.

Tačiau C.Steele'as nuomone, kita hipotetinė versija būtų sąmokslas, kurį surengtų šalies pagrindinių ginkluotųjų pajėgų aukšto rango karininkai, „nusivylę nesėkmėmis ir pralaimėjimais Ukrainoje“.

Jo teigimu, tai reikštų, jog „nesikeičia nei karas, nei Rusijos užsienio politika“, tačiau galėtų atsirasti pereinamojo laikotarpio režimas, kurio prezidentu taptų tokia figūra kaip generolas S.Surovikinas, Rusijos oro ir kosmoso pajėgų vadas.

Tačiau, nors šis variantas ir galimas, jis tokį scenarijų vertina kaip „labai mažai tikėtiną“.

C.Steele'as pridūrė: „Manau, kad pagrindiniai vadovybės žmonės dabar yra labai sunerimę. Ne tik ginkluotosiose pajėgose, kur generolai atvirai kritikuoja V.Putiną ir Kremlių dėl paramos karui, kas yra negirdėtas dalykas, bet apskritai dėl to, kokia dabar yra Rusijos trajektorija: jai vadovauja prezidentas, kuriam pareikšti kaltinimai dėl karo nusikaltimų ir kuris veda Rusijos ekonomiką tam tikru keliu.“

Liaudies sukilimas

Kitas mažiau tikėtinas būdas nuversti V.Putiną – sukilimas, kurį sukeltų nacionalistai, pavyzdžiui, „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas, arba įkalinto Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno šalininkų demokratinė akcija.

Buvęs šnipas sako, kad tai būtų „labai nenuspėjama ir galbūt kruvina trumpuoju laikotarpiu“. Jo teigimu, akivaizdu, kad rezultatai būtų palankesni Vakarams ir Ukrainai, jei demokratiniai veikėjai sugebėtų perimti kontrolę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.