A. Navalnas: manęs laukia ilga, „stalinistinė“ kalėjimo bausmė

Įkalintas Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas ketvirtadienį pareiškė, kad tikisi, jog Rusijos teismas per naują teismo procesą jam skirs ilgą „stalinistinę“ bausmę.

A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A. Navalnas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 3, 2023, 4:51 PM, atnaujinta Aug 3, 2023, 4:52 PM

„Tai bus ilga bausmė. Jie tokią vadina „stalinistine bausme“, – sakė A. Navalnas pareiškime, išplatintame prieš penktadienį numatomą paskelbti nuosprendį.

Jis sakė, kad tikisi būti nuteistas kalėti apie 18 metų.

Prokurorai prašė skirti A. Navalnui, kuris jau atlieka devynerių metų laisvės atėmimo bausmę už turto pasisavinimą, 20 metų laisvės atėmimo bausmę, kurią jo šalininkai laiko bausme už jo politinę veiklą.

A. Navalnas sakė, kad griežtos bausmės „pagrindinis tikslas – įbauginti. Jus, ne mane“.

Opozicijos politikas turi daugybę sekėjų socialinėje žiniasklaidoje, ten jis skelbia vaizdo įrašus, kuriuose demaskuoja įtariamą Rusijos elito korupciją ir mobilizuoja masinius antivyriausybinius protestus.

Jis dar kartą paragino rusus priešintis represijoms. „Kai bus paskelbtas nuosprendis, prašau pagalvoti tik apie vieną, tikrai svarbų dalyką – ką aš asmeniškai dar galiu padaryti, kad pasipriešinčiau? Nėra jokios gėdos pasirinkti saugiausią pasipriešinimo būdą. Gėda yra nieko nedaryti“, – sakė jis.

2021 metais valdžios institucijos jo organizaciją paskelbė ekstremistine, todėl darbuotojams, savanoriams ir rėmėjams iškilo didesnė baudžiamojo persekiojimo rizika.

Tūkstančiai rusų buvo sulaikyti už protestus prieš Maskvos karą Ukrainoje. Kai kurie labiausiai žinomi aktyvistai, tarp jų Vladimiras Kara-Murza ir Ilja Jašinas, šiuo metu yra už grotų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.